Palatul Justiției. Premierul – da, ministrul – ba
În septembrie 2014, ministrul Justiției de atunci, Oleg Efrim, declara sus și tare că în aprilie 2016 la Ungheni va fi deschis un palat al justiției. Clădirea va fi una specială, construită după un proiect modern, cum nu s-a mai văzut prin părțile noastre.
A venit și aprilie 2016. A și trecut deja. Iată că sîntem în august 2016. Iar Palatul justiției din Ungheni mai are mult pînă își va deschide ușile. La ora actuală, sînt executate doar 40 la sută din lucrări. Declarația îi aparține lui Irinel Tofan, administratorul firmei din Iași care se ocupă de construcția edificiului. Oficialii de la Chișinău continuă să vină la Ungheni, să inspecteze șantierul și să facă tot felul de promisiuni.
Cînd va fi inaugurat, totuși, Palatul justiției din Ungheni? Chiar recent, prim-ministrul Pavel Filip declara, imediat ce a vizitat șantierul, că panglica va fi tăiată la finele anului curent.
Cîteva zile mai tîrziu, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, pe același șantier din Ungheni, bătea deja în retragere, arătîndu-se mai puțin optimist decît șeful său.
”Este foarte important să finalizăm construcția respectivă pînă la sfîrșitul anului, ca să ne încadrăm în Strategia de reformare a justiției”, a declara Pavel Filip în cadrul vizitei sale la Ungheni de acum o lună.
După ce în septembrie 2014 ministrul justiției de atunci, Oleg Efrim, declara sus și tare că în aprilie 2016 vom avea la Ungheni un palat al justiției, iată că la ora actuală doar 40 la sută din volumul lucrărilor de construcție al edificiului sînt realizate. Iar oficialii de la Chișinău continuă să vină la Ungheni și să facă tot felul de promisiuni privind termenele de dare în exploatare a viitorului palat. Mai mult ca atît unele dintre declarații se bat ca în cap.
Astfel, în timp ce prim-ministrul Pavel Filip declara recent pe șantierul de construcție din Ungheni că panglica va fi tăiată la finele acestui an, cîteva zile mai tîrziu actualul ministru al Justiției Vladimir Cibotari tot din același loc bătea deja în retragere, arătîndu-se mai puțin optimist în acest sens.
”Este foarte important să finalizăm pînă la finele anului construcția ca să ne încadrăm și în strategia de reformare a justiției. Palatul Justiției de la Ungheni este un obiectiv mult prea important, nu este doar o construcție simplă, ci un element de reformare a justiției. Sperăm foarte mult pînă la sfîrșit de an să avem această clădire, și să fie și drept aici”, a declarat Pavel Filip.
La rîndul său, iată ce a declarat ministrul Justiției: ”Nu avem încrederea că Palatul Justiției va fi dat în exploatare la finele anului, pentru că mai sînt anumite rețineri de finanțare. Ritmul de finanțare nu ține pasul cu ritmul lucrărilor. Dacă va exista o amînare aceasta va fi de doar cîteva luni. Totuși întîrzieri semnificative nu vom avea”.
Și Vasile Șchiopu, președintele Judecătoriei Ungheni a subliniat că finalizarea lucrărilor de construcție depinde în mare măsură de bani. ”Lucrările merg foarte repede, eficient și calitativ. Dacă o să fie finanțare ne încadrăm pînă la finele anului, dar dacă se va întrerupe o să avem iarăși problema de anul trecut, or noi și așa am pierdut mult timp”, a subliniat dînsul.
La întrebarea de ce depind aceste întreruperi de finanțare și dacă mai există asemenea risc, Vasile Șchiopu a spus că nu cunoaște răspunsul, pentru că aceste chestiuni nu sînt în competența lui, iar Pavel Filip a preferat să treacă cu vederea această întrebare a jurnaliștilor.
Între timp, angajații firmei contractate pentru a îndeplini lucrările de construcție a edificiului susțin că ar putea totuși finaliza acest proiect pînă la finele anului. ”Avem cinci luni de foc pînă la sfîrșitul anului și trebuie să ne mobilizăm semnificativ pentru a îndeplini o muncă destul de grea”, a declarat Irinel Tofan, administratorul firmei din Iași, care se ocupă de construcția viitorul palatul al justiției, după care a punctat: ”Dacă pierdem startul va fi complicat să finalizăm la sfîrșitul anului. Pînă acum am muncit și pe cont propriu și cu plăți mai întîrziate. Sperăm să existe finanțarea în continuare, ca să putem să ne încadrăm în termenii propuși”.
Amintim că valoarea totală a proiectului ce prevede construcția Palatului Justiției de la Ungheni este de 57,5 milioane de lei, bani care vor veni din fonduri europene. Edificiul va avea șase nivele și un spațiu total de 4400 metri părtrați.
Lasă un răspuns