De la Sfîntul Ilie începe un nou an apicol
Ce mai așteaptă oamenii din Boldurești Sfîntul Ilie! Anume de Sînt-Ilie există tradiția să se mănînce castraveţi cu miere de albine, dar nu înainte ca acestea să fie sfințite la biserică.
Se zice că, dacă mănînci, în acea zi, măcar un castravete cu miere, vei fi sănătos tot anul.
Și mai există la Boldurești, de Sf. Ilie, o sărbătoare. De vreo zece ani, aici este marcată și Ziua apicultorului, care are menirea să le amintească tuturor celor pasionați de apicultură că e timpul să înceapă pregătirile pentru iernarea albinelor.
Vasile Leucă, inițiatorul sărbătorii de la Boldurești, un apicultor experimentat, el și președintele Asociației apicultorilor din raionul Nisporeni, ne-a povestit cum decurge sărbătoarea de obicei.
În acea zi, apicultorii din sat merg, mai întîi, la biserică, pentru a sfinți mierea. După ce ies din lăcașul sfînt, servesc din acest produs miraculos toată lumea prezentă.
”De Sf. Ilie, noi, apicultorii, ne adunăm cu toții să mai sfătuim cum și cînd începem pregătirile stupilor pentru iarnă”, povestește Vasile Leucă.
Din obiceiurile și tradițiile strămoșești, de Sf. Ilie
La sate, apicultorii recoltau mierea de albine, operație numită ”retezatul stupilor”. Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbați curați trupește și sufletește, îmbrăcați în haine de sărbătoare, ajutați de către un copil, femeile neavînd voie să intre în stupină.
După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele și vecinii invitați la acest moment festiv, gustau din mierea nouă și se cinsteau cu țuică îndulcită cu miere. Masa festivă avea menirea de a asigura belșugul apicultorilor și de a apăra stupii de furtul manei și se transforma într-o adevărată petrecere cu cîntec și joc. (crestinortodox.ro)
Potrivit apicultorului din Boldurești, puietul crescut de familia de albine în luna august va asigura, în mare măsură, stupul de albini de peste iarnă. Iar de priceperea apicultorului și intervențiile lui depinde succesul anului apicol următor.
La ora actuală, cel mai important este să asiguri albinele din belșug cu hrană bună și suficientă.
”Albina nu se teme atît de frig, cît de foame”, subliniază Vasile Leucă, specificînd că, în perioada de iarnă, în fiecare stup trebuie să existe cel puțin cîte 18 kilograme de miere calitativă, de mai. Sau sirop de zahăr. ”La apicultorii zgîrciți, care nu lasă hrană destulă și bună albinelor, acestea mor peste iarnă”, precizează apicultorul.
Tot în această perioadă, în august, e nevoie să fie acordată o atenție mare sănătății albinelor. Vasile Leucă spune că acum e timpul cel mai potrivit pentru administrarea unor preparate împotriva varoozei, un păduche ce atacă albinele. ”Dacă ai scăpat acești păduchi în stup, la primăvară ai putea să te trezești fără albine”, susține dînsul.
Încă un lucru care trebuie făcut în august este asigurarea căldurii în stup, pentru că deja nopțile încep să fie mai reci, iar puietul poate să răcească. Vasile Leucă preferă să pună deasupra pernuțe umplute cu pleavă de orz. ”Cu ajutorul acestor pernuțe, albinelor mele le va fi cald și bine la iarnă”, a punctat dînsul.
Asociația Apicultorilor din raionul Nisporeni a fost creată cu 12 ani în urmă și numără, în prezent, circa 50 de membri.
Lasă un răspuns