Seceriș 2016 | De la ministru și pînă la agricultori, cu toții așteaptă o recoltă mai bună decît anul trecut
Se apropie cu pași rapizi secerișul. În unele locuri combinele deja au ieșit în cîmp începînd cu 26 iunie, chiar în zi de duminică.
”Atunci cînd e timpul de strîns roada, pînă și preoții în biserică îndeamnă lumea să-și spună rugăciunea de dimineață și să meargă la treabă”, a făcut o remarcă Nicanor Buzovoi, președintele Asociației Producătorilor de Cereale din Moldova. Dînsul s-a arătat optimist în ceea ce privește roada din acest an la grîu și orz.
”Ploile însoțite de grindină, din ultima perioadă, ne-au afectat puțin terenurile, dar nu-i de plîns”, a menționat dînsul pentru ”Expresul”, precizînd că în acest an se așteaptă o roadă mai bună față de anii precedenți.
Cu previziuni optimiste la acest capitol a venit și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, care s-a aflat la Ungheni săptămîna trecută. Oficialul a declarat pentru ”Expresul” că în acest an se așteaptă o recoltă de grîu cu 10 la sută mai mare față de anul 2015, astfel că nu se va micșora cantitatea totală de grîu, deși suprafața totală cultivată cu această cultură este cu 10 % mai mică față de anul trecut.
Dar să vedem ce spun șefii direcțiilor agricole din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași despre secerișul 2016.
CĂLĂRAȘI
”Secerișul urmează să înceapă săptămîna viitoare. Agricultorii și-au pregătit deja cele 22 de combine, cu care vor ieși în cîmp”, ne-a comunicat Anatolie Vulpe, șeful Direcția Agricultură, Relații Funciare și Cadastru Călărași.
Potrivit datelor oferite de dînsul, culturile cerealiere de grupa I ocupă o suprafață totală de 2120 hectare, dintre care grîul – 1280 hectare, orzul de primăvară – 520 hectare, iar orzul de toamnă -320 de hectare.
”Condițiile climaterice au fost în general bune pentru culturile cerealiere. Potrivit primelor estimări, roada ar trebui să fie mai bună decît anul trecut. Deocamdată, nu putem spune exact cu cît va fi mai bună”, a menționat Anatolie Vulpe.
NISPORENI
Și aici cele 23 de combine sînt gata pentru startul secerișului, care va fi dat în prima decadă a lunii iulie. Declarația a venit din partea lui Grigore Florea, șeful Secției Agricultură și Industrie Prelucătoare Nisporeni. Dînsul a precizat că în raion culturile cerealiere ocupă o suprafață totală de 1650 hectare, dintre care grîul e cultivat pe circa 1100 de hectare, iar orzul, și cel de toamnă, și cel de primăvară – pe 550 hectare.
Cît privește pronosticurile din acest an, Grigore Florea s-a abținut să le facă careva, menționînd doar: ”La prima vedere, grîul arată frumos. Sperăm să fie totul bine”.
UNGHENI
Secerișul la orz a început săptămîna trecută, iar grîul, pe o mare parte de terenuri, încă nu este copt. Mai e nevoie de cel puțin o săptămînă pînă la recoltare. Așa ne-a comunicat Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni.
Potrivit lui, suprafața totală a terenurilor semănate cu grîu de toamnă în raionul Ungheni este de 9981 hectare, iar cu orz de toamnă și primăvară – de l 840 hectare. Ovăzul ocupă 31 de hectare și rapița – 355 de hectare. Sunt gata pentru seceriș 74 de combine.
”Roada la grîu se arată foarte bună. Și la orz se așteaptă peste patru tone la hectar, ceea ce depășește media anilor trecuți. Deocamdată, nu putem vorbi despre calitate. În schimb, cantitate vom avea cu siguranță”, a punctat, la final, Viorel Scutaru.
Lasă un răspuns