Vor o viață mai activă, mai bună
Tinerii cu nevoi speciale din Călărași sînt în căutarea unei vieți mai active. În pofida unor probleme pe care le au, merg înainte cu capul sus, nu se dau bătuți cu una, cu două.
Periodic, beneficiarii Centrului ”Dorința”, căci despre ei e vorba, participă la diferite sesiuni de informare privind angajarea în cîmpul muncii, la diverse mese rotunde.
Recent, pe 16 martie, circa 15 de tineri cu nevoi speciale au participat la un atelier de instruire cu tema: ”Orientare profesională”, organizat de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM) Călărași. Inițiativa le-a aparținut lor, tinerilor.
”Le-am vorbit despre serviciile pe care le prestăm, despre locurile vacante pe care le oferă agenția, despre măsurile active și pasive pe care le organizăm”, povestește Ecaterina Stăvilă, specialist la AOFM Călărași.
Tinerii s-au arătat interesați de cursurile de instruire, dar și de reabilitarea profesională. ”După ce patru tineri de la Centrul ”Dorința” au trecut cursuri de reabilitare profesională, reușind, ulterior, să se angajeze, tot mai mulți colegi de-ai lor vor să le urmeze exemplu”, afirmă Ecaterina Stăvilă.
La ora actuală, există, însă, o problemă. Chiar dacă tinerii cu dizabilități din Călărași sînt în permanentă instruire și activitate, agenții economici nu prea se grăbesc să-i angajeze. În prezent, la Agenție nu sînt înregistrate locuri de muncă special pentru persoanele cu posibilități reduse.
De notat că anul trecut, potrivit specialiștilor de la AOFM Călărași, au fost angajate în cîmpul muncii 13 persoane cu dizabilități. ”În mare parte, depinde de gradul de severitate a persoanelor în cauză. Dacă persoana este aptă de muncă pentru locul care i se oferă, atunci va fi angajată”, a făcut o remarcă Ecaterina Stăvilă.
În același timp, Rodica Stratan, directoarea centrului ”Dorința”, spune că și cursurile, și instruirile sînt foarte utile pentru tinerii de aici, mai ales că majoritatea au peste 18 ani și chiar își doresc o viață mai activă. ”Scopul nostru e de a lucra cu ei și de a-i instrui în domeniul în care vedem noi că au cele mai multe abilități. Așa se pot afirma în viață”, a accentuat dînsa.
La moment, în evidența Agenției pentru Ocupare a Forței de Muncă din Călărași sînt șapte persoane cu dizabilități, iar în acest an doar o persoană a fost angajată în cîmpul muncii.
Lasă un răspuns