Garofițele de grădină
Garofițele sînt parfumate, colorate și puțin pretențioase. Sînt plante scunde, iar înălțimea lor diferă de varietatea acestora.
Florile rezistă bine și în semiumbră, dar se știe că sînt mari iubitoare de soare. Unele varietăți pot fi văzute înflorite și vara, dar, în mod normal, această plantă înflorește spre sfîrșitul lunii aprilie. Plantele preferă un sol nisipos, care să dreneze apa; în caz contrar, există riscul ca ele să putrezească, dacă apa acumulată la radacină este abundentă.
Așadar, trebuie plantate într-un loc mai înalt, de unde apa să se scurgă cu ușurință după o ploaie, sau amestecați solul în care le plantați cu nisip. Garofițelor le plac solurile bogate în minerale, așa că nu uitați să fertilizați de cel puțin două ori pe sezon; florile vor fi mai bogate și mai parfumate ca oricînd după acest tratament.
Plantele se înmulțesc simplu, fie prin răsad la începutul primăverii, fie prin semințe plantate la suprafața solului în răsadnițe acoperite cu un strat subțire de pămînt. În aproximativ 10 zile de la plantare, garofițele încep să răsară.
O dată la cîțiva ani se recomandă ca florile să fie separate cu grijă, deoarece se înmulțesc, ocupînd o suprafață tot mai mare de grădină. Acestea se vor separa și replanta la distanțe de aproximativ 40 cm una de alta, iar după prima serie de flori, cele trecute trebuie tăiate cu grijă pentru a nu răni lăstarii, caz în care, pe viitor, vor înflori anemic sau chiar deloc. Garofițele nu se tund.
Reguli de îngrijire a garofiței
Permite-le accesul la soare. Chiar dacă îți este teamă ca soarele puternic și vremea caniculară vor duce la ofilirea lor, este bine să știi că garofițele au nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta într-un mod cît mai frumos și sănătos.
Udă moderat garofițele. În mod normal, aceste flori nu au nevoie de udări zilnice și abundente. Totuși, în zilele caniculare este recomandat ca udările să fie zilnice, după apusul soarelui.
Îmbunătățește structura solului cu un îngrășămînt special creat pentru plantele cu flori. Rărește grupurile de garofițe pentru a permite circulația aerului și pentru a preveni astfel rugina care apare de obicei la nivelul frunzelor. Indepărtează frunzele și florile uscate pentru a încuraja dezvoltarea unora noi. Dacă vei lăsa părțile uscate, nu doar că vei strica frumusețea grădinei, dar vei îngrădi și regenerarea florilor.
Iarna protejează garofițele de îngheț cu ajutorul unui strat de paie și frunze uscate sau a unui celofan special.
Pentru a proteja frunzele garofiței de melci, trasează în jurul plantelor o „barieră” din praf de var. Melcii nu suportă această substanță, așa că vor păstra distanța.
Expresul.md
Lasă un răspuns