Banii tăi | Un milion de euro pentru construcția unei noi grădinițe la Călărași
Peste un an de zile, circa 100 de copii de vîrstă preșcolară din cartierul Bojole al Călărașiului vor putea merge la o grădiniță nou-nouță. Lucrările de construcție a acesteia au început deja. Nu va fi o grădiniță obișnuită, ci de tip casă pasivă. ”Adică, va fi izolată termic eficient, va fi dotată cu panouri solare și va avea un sistem de încălzire geotermal”, a explicat primarul de Călărași, Nicolae Melnic, specificînd, totodată, că va fi construită după un model german, fiind astfel un proiect unical în Republica Moldova.
Premieră în Moldova
Cu o capacitate de circa 100 de locuri, grădiniţa urmează sa fie dată în exploatare la 30 aprilie 2017. Conform proiectului, va avea o suprafaţă totală de 1100 metri pătraţi, iar întreţinerea ei – încălzirea termică, ventilarea, răcirea apei şi iluminarea – va fi comparabilă cu cea a unui apartament cu trei odăi. Adică, factura nu va depăşi, în medie, 2000 de lei pe lună.
Proiectul este realizat, grație suportului oferit de către Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), cu sprijinul Băncii germane KfW. Costul total este de un milion de euro, bani alocaţi integral de donatorul german.
Primăria Călărași va contribui cu 600 mii de lei. ”Proiectul nu este simplu. Utilajul şi tehnicile ce vor fi folosite nu au mai fost aplicate la noi. Consultanţii germani au oferit recomandări importante privind potenţialele riscuri şi erori ce pot apărea la începutul construcţiei unei case pasive. Astfel, ne-am asigurat că toţi cei implicaţi înţeleg exact ce au de făcut, ce materiale folosesc, ce tip de echipament şi ce coeficient aplică la calcule”, a explicat Mircea Eșanu, directorul executiv al FISM, în cadrul unui atelier de lucru, care s-a desfășurat în luna februarie, înainte de a începe construcția obiectului.
În același timp, expertul german Ludwig Rongen a menționat că secretul caselor pasive este că ele nu au nevoie de un sistem activ de încălzire şi de răcire. ”Ideea este să reducem la maximum pierderea de căldură în casă în timpul verii. Astfel, nu vor fi necesare prea mari resurse pentru încălzirea pe timp de iarnă. Temperatura rămîne constantă pe tot parcursul anului, inclusiv datorită unui sistem de ventilare controlat. Încălzim o casă pasivă cu căldura proprie, căldura de la echipamentul tehnic, de la lumini, computere, televizor”, a subliniat dînsul.
Autoritățile s-au declarat mulțumite
Primarul Nicolae Melnic spune că, încă din 2007, s-au căutat posibilități de a construi o nouă grădiniță la Călărași, căci se simțea deja necesitatea unei noi instituții preșcolare. Or, natalitatea era în creștere permanentă. Fuseseră identificate, în acest scop, și două clădiri. Însă, în 2013, au efectuat o vizită la Călărași potențiali finanțatorii germani. ”Ei au fost de acord să ne dea bani pentru o grădiniță, dar numai cu condiția să le oferim un teren, pe care s-o construiască de la zero, după modelul german”, povestește primarul. Dînsul s-a arătat mulțumit de lucrările care deja au început. „Pot să vă spun că am avut noroc. Finanțatorii au căutat loc în mai multe raioane, dar, cînd au venit aici, au declarat că acest loc este un paradis și că anume aici doresc să fie construită grădinița”, a punctat primarul.
Ce înseamnă o casă pasivă?
O casă pasivă este o clădire bine izolată termic, cu o amplasare specială faţă de soare, cu geamuri foarte bune, ce nu permit pierderile de căldură, cu pompe geotermale și panouri solare pentru încălzirea apei. Cheltuielile de întreţinere a unui astfel de edificiu sînt mici în comparaţie cu o clădire obişnuită şi nu depăşesc 15 kwh de energie pentru un metru pătrat pe an. Expertul Ludwig Rongen spune că aplicarea standardului de casă pasivă este şi mai important cînd se referă la şcoli sau grădiniţe. Aerul în sălile de clasă, într-o astfel de clădire, este mereu bine filtrat şi ventilat, dioxidul de carbon nu se acumulează, iar elevii şi profesorii nu obosesc atît de repede.
Apropo, despre construcția grădiniței respective se va vorbi și la consultarea publică, organizată în această săptămînă, de către ziarul ”Expresul” în parteneriat cu Primăria Călărași.
Lasă un răspuns