Cum repari mobila zgîriată

casaOricît de multă grijă ai avea, mobila se poate zgîria. Cel mai des sînt afectate de zgîrieturi piesele de mobilier din lemn masiv, cele de stejar sau de nuc și, mai ales, piesele vechi. ”Autori” pot să fie copiii, animalele de companie sau mici accidente.
Ce facem? Cum procedăm? Iată cîteva trucuri simple, care pot remedia situația, iar mobile va arăta ca nouă.
În cazul în care zgîrieturile sînt subțiri și nu foarte adînci, acoperirea și îndepărtarea acestora este mai simplă.
Mobila zgîriată, închisă la culoare, se repară cu praf de coaja de stejar (poate fi găsit în magazinele naturiste sau în ateliere de tîmplărie), pe care îl presărați pe o bucată de tifon. Frecați foarte bine zgîrieturile de pe piesele de mobilier și acestea vor dispărea în cîteva momente.
Zgîrieturile pe mobila deschisa la culoare se pot îndepărta cu vazelină albă sau cu un amestec de oțet și ulei (poate fi ulei de măsline, ulei de floarea soarelui ori ulei de in), în părți egale. În loc de oțet poate fi folosit sucul de lămîie, care se amestecă, la fel, cu ulei.
A doua variantă (cea cu suc de lămîie) este mai simplă și oferă, în plus, luciu și o aromă plăcută. Tot cu ulei de floarea soarelui sau de măsline puteți repara mobila de nuc, zgîriată. Amestecați două linguri de ulei cu una-două lingurițe de vin roșu. Cu soluția rezultată frecați bine locul zgîriat pînă cînd urmele dispar.
Zgîrieturile foarte mici și subțiri pot fi îndepărtate cu ușurință, dacă sînt frecate cu un miez de nucă. Miezul de nucă este uleios și va ajuta obiectele de mobilier zgîriate să își recapete luciul.
Dacă zgîrieturile sînt adînci, soluția optimă este recondiționarea mobilierului.
Recondiționarea mobilierului presupune șlefuirea tuturor suprafețelor cu o mașină specială pentru șlefuit sau cu o bucată de glaspapir nu foarte dur. După aceea se aplică un nou strat de lac, precedat sau nu de o vopsea specială pentru mobilă. Recondiționarea mobilierului este momentul în care puteți schimba culoarea acestuia. Dar atenție!
Recondiționarea ar fi bines ă fie făcută de un specialist, mai ales în cazul pieselor de lemn masiv, din nuc, cireși sau alte esențe nobile.
Soluțiile speciale pentru curățat și îngrijit mobila au calitatea de a întreține lacul și de a repara mobila zgîriată, mai ales în cazul urmelor fine, petelor și prafului (care oricum este un inamic al lacului de mobilă), așa că folosirea periodică a acestora este utilă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *