O afacere cu… rumeguș
Cu trei ani în urmă, Alexandru Bereghici și Dumitru Nistiriuc din Petrești au inițiat o afacere. Dar nu una obișnuită, ci de producere a brichetelor.
Ideea le-a venit ambilor cam în același timp, numai că unul era plecat la munci în Maria Britanie, iar cel de-al doilea – în Federația Rusă. S-au întîlnit, au discutat și au ajuns la un numitor comun: vor produce brichete. La ei acasă!
”Am studiat foarte mult. Am văzut că se oferă și granturi pentru afacerile rurale, astfel că am hotărît să ne încercăm norocul”, povestește Ludmila, soția lui Alexandru Bereghici. Și norocul a venit. ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii) le-a oferit 300 de mii de lei, pentru inițierea afacerii, dintre care 100 de mii de lei – nerambursabili. Au achiziționat utilajul necesar pentru producerea brichetelor, au arendat o încăpere, unde au instalat utilajul și au pornit la drum.
Greutățile și problemele nu i-au ocolit. Orice început e complicat. ”Ne chinuiam, ne enervam, nu reușeam, dar nu am cedat”, spune Dumitru Nistiriuc.
La început, au produs bricheți din coji de floarea soarelui și din paie. Dar aceștia s-au dovedit a fi prea puțin eficienți. Au încercat, ulterior, din paie, dar lumea nu le-a acceptat, căci lăsau prea multă cenușă. Au trebuit să renunțe și la această materie primă, pentru care au plătit 20 mii de lei. Acum, produc bricheți doar din rumeguș, iar clienții sînt mulțumiți. Parcă s-a pornit afacerea. ”Mulți încă vin și cumpără doar de probă. Auzind de la alții că aici bricheții sînt buni, vor să-i încerce”, spune Dumitru Nistiriuc. Deocamdată, lucrează numai cu persoane fizice. Au vîndut, anual, cam cîte cinci tone. Prețul nu l-au modificat: a rămas tot 2500 de lei tona, chiar dacă s-a scumpit și energia electrică, și materia primă.
Acum, au angajat și doi muncitori. Rezultatele muncii lor încep deja să apară. În sfîrșit, au obținut și certificatul de calitate. Fără acesta, nu puteau să încheie contracte și, respectiv, să furnizeze bricheți, unor instituții publice din raion.
Chiar dacă nu le-a fost ușor, iar problemele apar și apar, totuși ambii sînt convinși că această afacere are viitor. Știu și de ce: pentru că ”lumea începe să gîndească altfel”.
”Și prețul e mai avantajos, și calitatea e bună, iar oamenii încep să facă diferența. În plus, brichetele este un combustibil ecologic care, fiind utilizat, oferă și un miros plăcut în casă”, spun , în unison, antreprenorii petreșteni.
Planurile celor doi nu se opresc aici. Ei vor să planteze un teren cu salcie, pentru a avea propria materie primă. Acest fapt le-ar asigura calitatea produsului final, ceea ce contează foarte mult.
Vezi mai multă informație despre Încălzirea alternativă din regiune în articolul: Avantajele cazanelor pe biomasă sînt multe. Dezavantaje? Nu prea!
Lasă un răspuns