Cursuri de energie și biomasă în școlile profesionale
Cîteva școli profesionale din Moldova lansează noi cursuri educaționale dedicate sectorului energiei din biomasă. Este vorba de școlile care au meseriile de silvicultor, cazangiu sau operator în sala de cazane. Inițiativa aparține proiectului ”Energie și biomasă”, iar procesul de selectare a școlilor și meseriilor a fost coordonat și aprobat de Ministerul Educației.
”Școlile profesionale din Ungheni, Călărași și Nisporeni nu au astfel de specialități, în schimb ele pot beneficia de toate materialele educaționale și informative pe care proiectul ”Energie și biomasă” le deține sau urmează să le dezvolte”, ne-a spus Lina Acălugăriței, specialist în instruiri și dezvoltarea capacităților în cadrul proiectului respectiv.
Ce zic despre această inițiativă directorii școlilor profesionale din regiune?
UNGHENI
”Eu cred că am putea introduce acest curs în instituția noastră, dar numai în cazul în care am avea cel puțin 25 de elevi solicitanți”, a declarat Vladimir Savin, directorul Școlii profesionale din Ungheni. Or, potrivit dînsului, există anumite probleme. Este nevoie de cadre didactice specializate în domeniu. Totuși, ar exista o soluție. ”Avem o colaborare foarte frumoasă cu Oficiul Forței de Muncă și, cu ajutorul lor, cred că am putea găsi și cadre didactice, dar și beneficiari ai acestui curs”, susține directorul.
Deși este conștient de faptul că energia obținută pe bază de biomasă are viitor la noi, căci ”sîntem o țară agrară, iar materia primă se găsesște pe toate cîmpurile”, Vladimir Savin nu-și dorește, deocamdată, în instituția sa un cazan pe biomasă. ”Școala este gazificată, avem propria centrală termică pe bază de gaze naturale”, a explicat dînsul. În plus, susține că a făcut și calcule în acest sens. ”Nu cred că ne-ar costa mai ieftin, iar acum chiar nu ne dorim să începem construcția unei cazangerii de la zero”.
CĂLĂRAȘI
Și directorul Școlii profesionale din Călărași, Tudor Tihon, crede că ar fi bine ca acest curs să fie întrodus în instituția pe care o conduce, mai ales că la Călărași deja sînt și doritori. Însă o problemă, la moment, ar fi lipsa cadrelor didactice bine pregătite în acest domeniu. ”M-am gîndit că poate, pentru anul de studii 2015-2016, să introducem cursul respectiv și în școala noastră, mai ales că, în conformitate cu noile reguli ale Ministerului Educației, trebuie să conectăm instituția la cazanele pe biomasă. Atunci și noi am avea nevoie de specialiști”, a accentuat dînsul.
Tudor Tihon ne-a mai spus că deja a depus o solicitare la Minsiterul Educației privind instalarea unui cazan pe bază de biomasă. Acum, sînt în așteptarea unui răspuns în acest sens. ”Nu pot spune dacă are sau nu viitor energia pe bază de biomasă. Depinde foarte mult de politica statului”, a specificat directorul. ”Adică, dacă energia electrică și gazele se vor scumpi, atunci la sigur că toți își vor dori energie pe bază de biomasă. Dacă acestea se vor ieftini, atunci cu toții vor rămîne la ceea ce au”, a continuat dînsul.
NISPORENI
Dumitru Lupei, directorul Școlii profesionale din Nisporeni, este cam sceptic în ceea ce privește acest subiect. Dînsul consideră că, din punct de vedere economic, nu ar fi deloc rentabil ca la Școala profesională din Nisporeni să fie introduse astfel de cursuri, căci, ”pentru a pregăti cadre specializate este nevoie și de timp, și de bani”.
”Acesta este un proiect național și au fost selectate instituțiile din raioanele în care există o aglomerație de astfel de cazane. Noi, la Nisporeni, nu avem atît de multe”, a accentuat dînsul. Totuși, pe viitor, ar putea lua în calcul și o astfel de oportunitate.
Iar în ceea ce privește conectarea instituției la energia termică pe bază de biomasă, directorul are, deocamdată, o poziție neutră. ”Din informațiile de care dispun, unii sînt mulțumiți de aceste cazane, alții nu prea. Deci, nu aș putea să mă expun asupra acestui subiect”, spune. În schimb, își dorește ca Școala profesională din Nisporeni să se specializeze în producerea peleților.
Lasă un răspuns