Bujorii – vedetele lunii mai | Doctor Plant
Colorați, simpatici, parfumați și iubiți nu doar de oameni, dar și de albine și fluturi, bujorii de grădină sînt extrem de decorativi, rezistenți și au avantajul ca, după plantare, să înfloreasca an de an, cu minimum de îngrijire. Dacă sînt plantați corect, în solul potrivit, bujorii vor crește singuri cu apă de ploaie, căldură și lumină și te vor bucura toată vara.
Bujorii de grădină sînt cel mai des roz, dar există și albi, roșii sau galbeni. Au fost bujori care au făcut flori din aceiași rădăcină chiar și 50 de ani la rînd.
Ideal, bujorii de grădină se plantează de la sfîrșitul lunii august pînă la mijlocul lui octombrie. Plantați toamna, au timp să-și formeze rețeaua de rădăcini și să ”explodeze” în primăvara următoare.
Cînd plantați bujorii de grădină este recomandat să nu înghestuiți plantele, pentru că, în felul acesta, le veți stimula dezvoltarea. Alegeți un loc luminos, pentru că bujorii au nevoie de cel puțin 6-8 ore de soare pe zi.
Ultima condiție este să afînați bine pămîntul în care îi veți planta și să aveți grijă să-l săpați între rînduri o dată pe an, pentru că bujorii de grădină au nevoie de un sol bine afînat. Este de preferat sa fie la adăpost de vînturi puternice, așa că cel mai bine e să-i plantați pe lîngă garduri însorite sau la marginea grădinii.
După plantare trebuie udați de vreo două ori, cel mai bine – în miezul zilei, cînd este mai cald.
În primăvară, bujorii nu au nevoie neaparat de apă, dar au nevoie să fie feriți de excesul de apă, , pentru că rădăcinile lor sînt foarte sensibile și planta moare în cîteva zile dacă are prea multă apă.
Solul trebuie fertilizat toamna, înainte de îngheț și primăvara înainte să răsară. Fertilizați doar solul din jurul plantei, fara sa atingi planta.
Bujorii de grădină nu trebuie rupți după ce înfloresc, pentru că nu vor mai crește și nici nu vor mai înflori. Puteți rupe florile bujorilor, doar după ce aceștia înfloresc de cîteva ori, dar niciodată în primii 2-3 ani.
Bujorii de grădină cresc repede. Puteți stimula producția de flori dacă rupeți frunzele. Oricum, bujorii de grădină au frunze multe, așa că, dacă rupeți frunzele, circulația aerului este îmbunătățită, iar apa din sol este mai bine gestionată.
Andrei Struc
Lasă un răspuns