”Va fi o zi plină cu evenimente de neuitat”

În fotografie: Serghei Cladco

În fotografie: Serghei Cladco
În fotografie: Serghei Cladco

Interviu cu Serghei Cladco, directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie
Domnule Cladco, la finele lunii aprilie vom avea parte de o premieră.
Da, de o premieră, de un eveniment care se va desfășura pentru prima oară în luna aprilie. Este vorba de Festivalul ”Polobocul de aur” care, timp de 11 ani consecutiv, a avut loc pe Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în cadrul Festivalului vinului, organizat tradițional toamna, în luna octombrie. Era bine, era frumos, dar se pierdea un pic printre multiplele evenimente din acea zi. Autoritățile puneau accentul pe promovarea vinului industrial, astfel că ”Polobocul de aur” era lăsat oarecum în umbră.
Și s-a decis să fie organizat într-o altă perioadă și într-o altă locație.
Așa este. Ediția a 12-a a acestui festival va fi organizată, în premieră, în afara Chișinăului. Mai exact, la Răciula Călărașilor. Evenimentul se va produce pe 25 aprilie, într-o zi de sîmbătă. A fost creat deja un comitet de organizare, în care au fost incluși reprezentanții filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie (CCI), președinții raioanelor Ungheni, Nisporeni, Călărași, responsabili de cultură, de agricultură din cele trei raioane.
De ce a fost aleasă anume această locație pentru festival?
De fapt, onoarea de a organiza festivalul respectiv ne-a revenit nouă, filialei Ungheni a CCI, și asta, pentru că anul trecut am avut trei premianți din regiune la ”Polobocul de aur”. Inițial, am avut mai multe propuneri, mai multe variante. Le-am analizat pe toate și am decis că Răciula e cea mai potrivită locație. Aici există o pensiune agroturistică nouă,  situată la poalele unui deal împădurit, de o frumusețe rară, există o infrastructură bună, iar în preajmă – un conglomerat de obiective turistice. Este vorba și de  lanțul de mănăstiri: Răciula, Hîrjauca, Frumoasa, Hîrbovăț, și de renumitul muzeu ”Casa părintească” de la Hîrjauca, și de Casa mierii de la Răciula, și de centrul de olărit din Hîrjauca. Or, prin acest festival ne propunem să promovăm nu doar vinul de casă, ci și turismul rural.
– Va avea loc, ca și în anii precedenți, premierea celo mai buni producători ai vinurilor de casă?
Bineînțeles. Au fost selectate deja cele mai bune 9 vinuri de casă din cele peste 100 de mostre ce au ajuns în etapa finală a concursului „Polobocul de aur”. Învingătorii vor fi  premiați, ca de obicei, cu cîte un butoi de 120 de litri. Din cîte am înțeles, există și premianți din regiunea noastră. Le vom afla numele pe 25 aprilie.
Ce alte surprize ne așteaptă în acea zi?
Va fi o atmosferă cu adevărat de sărbătoare. Festivalul va începe la ora 10.00 cu un program susținut de colective artistice din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. Pe oaspeți îi vor întîmpina fanfarele de la Nisporeni și Călărași, vor avea loc master-classuri, vor fi vernisate expoziții de gastronomie, de meșteșuguri populare, vor fi organizate diverse concursuri, iar spre seară va avea loc un concert extraordinar cu participarea unor artiști originari din raioanele Călărași, Nisporeni, Ungheni. Avem cu cine ne mîndri, căci printre cei mai renumiți artiști din această regiune se numără și Pavel Stratan, și Vali Boghean, și Gheorghe Țopa, și Nicolae Paliț și mulți-milți alții. Care dintre ei vor fi prezenți în acea zi pe Valea Răciulei rămîne de văzut. Ceea ce vă pot spune cu siguranță, e că va fi o zi plină cu evenimente de neuitat. Sper să fie prezentă cît mai multă lume din toată țara.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *