Regulile sînt pentru toți: și căruțași, și bicicliști, și pietoni
La Nisporeni continuă să crească numărul accidentelor rutiere și, implicit, al persoanelor accidentate pe drumurile raionului.
În anul 2014, au fost înregistrate aici 55 de accidente rutiere, cu 22 mai multe decît în 2013. Aceeași tendință se menține și în anul curent. Deja au fost înregistrate 6 accidente, ceea ce e de două ori mai mult decît în aceeași perioadă a anului 2014. Nici la capitolul persoane accidentate și decedate situația nu e mai bună. În 2014, au decedat 9 persoane, iar în 2015, în primele două luni – deja două. În 2014, au fost accidentate 64 de persoane, cu 22 mai multe decît în 2013. În anul curent, sînt accidentate deja șase persoane, cu trei mai mult decît în aceeași perioadă a anului precedent.
Îngrijorător e faptul, susțin inspectorii auto, că tot mai des sînt implicați în accidentele rutiere pietonii, bicicliștii, căruțașii.
Anul trecut, în fiecare al optulea accident au fost implicate vehiculele cu tracţiune animală sau, mai simplu, căruțele.
În acele accidente s-au ales cu diverse traume șase persoane. La fel, au fost înregistrate 9 tamponări de pieton, soldate cu 10 persoane traumatizate.
În anul curent, a fost înregistrat deja un accident cu implicarea unei căruțe și, drept urmare, două persoane au fost traumatizate.
”Echiparea neadecvată a vehiculelor cu tracţiune animală, conducerea în stare de ebrietate sînt factorii ce contribuie la comiterea accidentelor rutiere cu consecinţe grave. E foarte periculoasă, mai ales, circulaţia căruțelor pe timp de noapte şi în condiţii climaterice nefavorabile”, a afirmat Sergiu Robu, inspector superior auto de stat al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al Serviciului securitate publică al Inspectoratului de Poliţie Nisporeni.
Dînsul a venit și cu unele recomandări.
Proprietarii de vehicule cu tracţiune animală trebuie să știe că, în conformitate cu punctul 110 (1) din Regulamentul circulației rutiere, pentru a fi admisă în traficul rutier, căruța trebuie să fie utilată cu catadioptri (sisteme optice reflectorizante) de culoare albă, pe lateral de culoare portocalie, în spate de culoare roşie de formă triunghiulară, iar căruțașul trebuie să fie îmbrăcat, în mod obligatoriu, în vestă reflectorizantă. Și, atenție! Este interzis consumul băuturilor alcoolice înainte de a porni cu căruța la drum. Pentru conducerea căruțelor în stare de ebrietate este prevăzută o amendă de 2000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 20-40 de ore, sau chiar arest contravenţional pe un termen de 15 zile.
Și pietonii sînt avertizaţi să se deplaseze pe trotuar, să traverseze strada doar după ce s-au asigurat că nu există nici un pericol. Ce mai, în joc e viața. Deci, daţi dovadă de o prudenţă sporită.
Bicicliştilor li se recomandă să nu circule cu bicicleta sau scuterul pe partea carosabilă pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate redusă. Înainte de plecare, să nu uite să verifice frîna. Totodată, și bicicletele trebuie să fie utilate cu catadioptri, iar bicicliștii ar trebui să se asigure cu mijloace de securitate pasivă (caschetă, genuncheri, vesta reflectorizantă).
Deoarece condiţiile meteo în perioada de primăvară sunt, deseori, nefavorabile, se cere o atenție sporită și din partea conducătorilor auto, să nu-și neglijeze propria siguranţă, să respecte regimul de viteză, să nu se angajeze în depăşiri nechibzuite şi să verifice funcţionalitatea sistemelor de frînare.
Lasă un răspuns