Cum să plantezi frezii
Știai că frezia este considerată simbolul misterului? Și asta, pentru că nu își eliberează parfumul dulce și îmbătător decît într-un mediu prietenos, atît ca temperatură, cît și umiditate.
Iată cum se plantează o frezie:
Ai nevoie de: bulbi de frezie; unelte de gradină; îngrășămînt.
Alege bulbi sănătoși, care să nu prezinte porțiuni moi. Plantează-i în pămînt bine drenat. Se recomandă utilizarea unui pămînt universal, amestecat cu o bună cantitate de nisip și puțin îngrășămînt de grajd bine maturat. Dacă plantezi floarea în ghivece, folosește un mixt alcătuit din părți egale de pămînt, turbă și nisip pentru drenaj.
Frezia este originară din Africa, astfel că nu rezistă la ger și temperaturi scăzute. Înainte de a se dezvolta, bulbii au nevoie de o perioadă de repaus de 3-4 luni, urmată de o perioadă în care se țin la temperaturi scazute, timp în care se formeaza lăstarii.
Planta nu suportă temperaturi mai mici de 5 grade Celsius, de aceea toamna este indicat s-o plantezi în ghivece pe care să le ții într-un loc cald. În primăvară poți planta bulbii în grădină și vei avea flori la sfîrșitul verii.
Dacă vrei să ții freziile în casă, este important ca în primele 60 de zile să le depozitezi într-un loc cu o temperatură constantă, de aproximativ 15 grade, după care temperatura va trebui adaptată, în funcție de condițiile de iluminare, pînă la maximum 24 de grade Celsius.
Dacă vrei să cultivi florile de frezie în grădină, alege un loc aerisit, care să beneficieze de multă lumină.
În perioada în care frunzele și florile sînt în creștere, plantele trebuie udate regulat. Udarea, în cazul freziilor de apartament, trebuie să se facă în cantități moderate.
Și în cazul freziilor din grădină ai grijă să nu fie prea ud solul. De aceea este bine să iei măsuri pentru îmbunătățirea drenajului, pentru a evita putrezirea plantei. Ridică nivelul pămîntului cu circa 2-3 cm.
Elimină părțile neînflorite ale plantei sau părțile sale vătămate, pentru a stimula înflorirea.
Cînd frunzele încep să se ofilească, iar florile s-au trecut, limitează treptat udarea. Înainte de primele brume de toamnă, scoateți bulbii din pămînt, pentru că sînt sensibili la îngheț. Îi veți replanta în primăvara viitoare, după ce riscul de îngheț a trecut, în general – de la jumătatea lunii aprilie.
Andrei Struc
Lasă un răspuns