Ce trebuie să știm despre tuberculoză
Tuberculoza este o boală contagioasă produsă de un microb numit bacilul Koch, după numele savantului care l-a descoperit. Acești microbi își găsesc cele mai prielnice condiții de viață în plămîni, unde se înmulțesc mai ușor, dar boala poate să apară și la alte organe: rinichi, oase, articulații, ochi, piele etc.
Se transmite pe cale aerogenă. Un bolnav de tuberculoză răspîndește bacilii cînd tușește, strănută sau vorbește.
Persoanele din jurul său pot inspira aerul cu microbi și să se infecteze. O persoană care are tuberculoză activă și nu se tratează poate infecta într-un an aproximativ alte 10 persoane. Boala se instalează pe tăcute, nu doare și nici nu deranjează. Creșterea temperaturii corporale între 37,0-37,5ºC, tusea nejustificată care durează mai mult de trei săptămîni, lipsa poftei de mîncare și scăderea în greutate, starea permanentă de oboseală, transpirațiile nocturne sînt simptomele care trebuie să facă bolnavul să se adreseze la medicul de familie.
Cum trebuie să procedați în cazul care ați constatat unele semne clinice?
În nici un caz nu inițiați un autotratament. În cel mai scurt timp solicitați asistența medicului de familie. Medicul va dispune trimiterea pentru examinări la ftiziopneumolog. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat. Nu trebuie să vă înspăimînte diagnosticul „tuberculoză”. Un tratament precoce este șansa dumneavoastră de a vă vindeca.
Cum să evitați infectarea celor apropiați?
Micobacteria tuberculozei se distruge repede sub acțiunea razelor solare directe, substanțelor ce conțin clor și la temperaturi înalte. Încăperea în care se află pacientul cu tuberculoză activă necesită aerisirea cît mai frecventă. În timpul tusei și strănutului bolnavul trebuie să-și acopere gura și nasul cu batista. Batistele și șervețelele trebuie colectate și nimicite. Sputa eliminată trebuie colectată într-un container special cu dezinfectarea lui ulterioară. Preferabil este ca bolnavul să folosească veselă individuală. Hainele bolnavului necesită aerisire și expunerea la razele solare.
Persoanele apropiate pot participa activ în tratamentul bolnavului, îndemnîndu-l să respecte regimul și vizitele prestabilite la medic. Atenția și grija celor din jur îi permit să depășească disconfortul psihoemoțional, îi creează emoții pozitive și favorizează vindecarea cît mai rapidă.
Cum să prevenim tuberculoza?
Alimentația rațională, echilibrată, bogată în vitamine, evitarea fumatului, abuzului de alcool, de droguri, evitarea aflării în încăperi aglomerate, prost ventilate sînt metode esențiale de a preveni maladia. Nu permiteți nimănui să vă tușească în față. Cea mai bună metodă de protecție a copiilor este imunizarea cu vaccinul BCG.
Atunci cînd o rudă sau persoană apropiată prezintă semne de boală, organizați izolarea acesteia într-o odaie separată, bine ventilată și sfătuiți-o să consulte cît mai curînd medicul de familie.
Nina Ionița,
medic ftiziopneumolog, Spitalul raional Nisporeni
Citește mai multe despre: Tuberculoza întinerește. Tuberculoza ne acaparează
Lasă un răspuns