Ruși, ucraineni, într-o Horă a unirii
Zeci de ruși și ucraineni au participat, pe 28 septembrie, la Festivalul etniilor, un festival deja tradițional în raionul Călărași. Ca de fiecare dată, evenimentul a avut loc la Palanca, în renumitul muzeu ”Casa părintească”. Reprezentanții celor două etnii s-au făcut remarcați nu doar prin portul lor național, dar și prin cîntecele și dansurile prezentate.
”Este semnificativ faptul că acest festival se desfășoară anume la ”Casa părintească”. Or, Republica Moldova trebuie să fie ca o casă părintească pentru toți, indiferent de naționalitate”, a accentuat Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism Călărași. Potrivit lui, atmosfera a fost de zile mari. ”Pe parcursul festivalului, cu toții s-au încărcat doar cu energie pozitivă, astfel că la final domnea doar buna dispoziție”, a remarcat dînsul. Nimeni nu a fost discriminat, nimeni nu s-a simțit mai rău decît alții. Iar dovadă a fost Hora unirii de la final, o horă care i-a unit pe toți împreună.
Festivalul etniilor din Călărași a ajuns deja la ediția a XIV-a. Ideea de a-l organiza la ”Casa părintească” îi aparține Tatianei Popa, directoarea muzeului. ”Atunci, cu 14 în urmă, nu prea erau case de cultură. Muzeul, practic, era unicul centru cultural care își putea permite să organizeze un festival”, a explicat dînsa. Acum însă, Tatiana Popa își dorește o schimbare. Următoarea ediție o vede deja la casa de cultură din Hîrjauca, comuna din care face parte și Palanca. ”Nu-l ducem departe, aici s-a născut, aici îl lăsăm să-și continue mersul”, a spus dînsa.
La Călărași sînt înregistrate trei etnii: ruși, ucraineni și romi. Potrivit șefului Direcției Cultură și Turism, romii, care sînt în număr foarte mare în raion, nu au participat la festival, motivînd că sînt plecați la strînsul roadei de sfeclă de zahăr.
Lasă un răspuns