Nu i-a salvat nici edificiul modern, nici ”legăturile” grecești
Pe 18 august, la redacție a venit o scrisoare, semnată de 13 tineri dornici de a-și continua studiile la Liceul ”Elada” din Măcărești. De fapt, e o scrisoare adresată ministrului Educației, Maia Sandu, iar copia am primit-o și noi. Iată conținutul:
”Doamnă ministru Maia Sandu,
Vă scrie un grup de absolvenți ai gimnaziilor din satele Frăsinești și Măcărești, din motivul că avem a vă spune despre lucrurile care, ca tineri, ne dor.
Sîntem un stat de drept, tindem la normele europene, dar, în timp ce Republica Moldova se îndreaptă cu pași rapizi spre dezvoltare, ni se încalcă dreptul de a ne alege instituția de învățămînt pe care o dorim.
Problema cu care ne adresăm este următoarea: Liceul ”Elada”din Măcărești, construit în 2007, stil european, cu toate condițiile de a ne asigura un învățămînt decent, urmează a fi închis din lipsa numărului de 48 elevi. Pînă la momentul de față, au fost depuse de 30 cereri, cu excepția absolvenților descurajați de faptul că nu ni se asigură acest drept. Puși în fața faptului împlinit, nu avem altă soluție. Legile se aprobă una după alta, dar nu sînt aprobate și conform condițiilor de la sate. Părinții noștri nu au posibilitate de a ne susține cu studiile la oraș, nu au locuri stabile de muncă. Dar de ce să întoarcem problema pe toate părțile fără a spune lucrurilor pe nume: nu au părinții bani să ne susțină în așa zisele ”licee de prestigiu”, iar noi, ca tineri, vedem că se alocă, la sate, sume imense de bani pentru drumuri, terenuri, utilaje, în timp ce tineretul este pur și simplu nevoit să plece.
Dar unde să plecăm, cînd, odată plecați, noi nu știm ce ne așteaptă sau ce ni se va oferi. Pentru că la noi s-a creat o obișnuință din faptul de a zice una și a face alta. Care poate fi rezolvarea? Ce se va întîmpla cu cei 30 elevi care nu știu încotro să meargă?
Avem încrederea că o să ne ajutați, iar problema nu o să rămînă așa. Vrem să ne continuăm studiile în liceul nostru. Credem că și la noi se gîndește cineva.”
Pînă a veni răspunsul de la Maia Sandu…
Am încercat să aflăm ce are de spus șeful Direcției Învățămînt, Tineret și Sport Ungheni, Alexandru Ciuvaga. Dînsul nu a rămas surprins de scrisoare, deși nu cunoștea nimic despre ea. Era la curent, însă, cu o altă scrisoare și un răspuns, semnat de viceministrul Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, care a venit pe adresa Liceului ”Elada” la 25 iulie 2014.
Doamna viceministru reamintește despre prevederile Regulamentului de admitere în învățămîntul liceal, unde, potrivit art. 12, ”învățămîntul liceal este organizat în strictă conformitate cu prevederile normative în vigoare, cu cel puțin două clase a X-a de liceu”. Nu sînt două clase, nu este nici admiterea recunoscută. Legea-i dură, dar e lege, vorba vine.
A fost destul de dur declarații și Alexandru Ciuvaga. ”Ar trebui să vorbim aici despre elementul calității, nu al cantității”, a accentuat dînsul. Iar la Liceul ”Elada” calitatea lasă de dorit. Nu sînt cuvinte goale. Alexandru Ciuvaga a adus și argumente în acest sens: din cele nouă licee din raion, liceul ”Elada” s-a afișat cu cele mai proaste note la bacalaureat în acest an. Mai mult ca atît, note negative au fost la cele mai multe obiecte, iar din cei 20 de elevi derogați de la examene, șase au fost de la ”Elada”.
În concluzie, șeful Direcției Învățămînt, Tineret și Sport Ungheni a dat de înțeles că, decît un liceu cu mari probleme, mai bine e un gimnaziu bun, dînd exemplul fostelor licee din Petrești și Costuleni care nu prea aveau cu ce se lăuda. Acum, au devenit gimnazii bune. Astfel, au de cîștigat și elevii, și părinții.
Incursiune în istorie
Liceul ”Elada” din Măcărești are unul dintre cele mai moderne edificii din R.Moldova, acesta fiind inaugurat la 9 decembrie 2007. Construcția a început la inițiativa ministrului Educației din anii 2003-2005, Valentin Beniuc. Fiind originar din raionul Ungheni, dînsul a decis imediat unde să fie investite cele 1,5 milioane de euro, donate de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului pentru un liceu din R.Moldova. Bineînțeles, în raionul Ungheni! Iar fostul președinte de raion de pe atunci, Nicolae Gaviuc, a acceptat oferta, mai ales că președintele Vladimir Voronin a promis că va avea grijă de contribuția ce urma să fie oferită de raionul Ungheni – 4,5 milioane de lei…
Edificiul nu-l poate lua nimeni. A fost și va rămîne la Măcărești. În rest… Dumnezeu știe ce se va mai întîmpla.
Lasă un răspuns