Din nou va fi sărbătoare la Bălăurești

În fotografie: Pregătirile la casa de cultură din Bălăureşti sînt în toi. Fotografie: Gheorghe Isachi

În fotografie: Pregătirile la casa de cultură din Bălăureşti sînt în toi. Fotografie: Gheorghe Isachi
În fotografie: Pregătirile la casa de cultură din Bălăureşti sînt în toi.
Fotografie: Gheorghe Isachi

Mare agitaţie la casa de cultură din Bălăureşti. Sînt în toi pregătirile pentru Festivalul-concurs național al interpreților cîntecului folcloric ”Maria Drăgan”, devenit unul tradiţional şi care, iată, a ajuns deja la ediţia a şaptea. Evenimentul se va produce pe 30 – 31 august.
Chiar dacă pînă la finele lui august mai sînt încă două luni, la Bălăurești se munceşte de zor. Primarul localității, Boris Jitari, ne-a spus că, în acest răstimp, mai sînt foarte multe de făcut, pentru ca atît bălăureștenii, cît și oaspeții veniţi din toate colțurile Republicii Moldova, dar şi din România, să se bucure de o sărbătoare frumoasă, organizată la cel mai înalt nivel.
”Trebuie să reușim să reparăm casa de cultură și, în special, sala unde va avea loc spectacolul  propriu-zis”, a mai spus dînsul, subliniind, totodată, că, în acest scop, are la dispoziție doar 400 mii lei, bani alocaţi din bugetul de stat. Potrivit lui, e o sumă destul de mică pentru ceea ce se doreşte să se facă. Chiar și așa, primarul nu-și pierde curajul și a dat asigurări că sala de festivități a casei de cultură va fi de nerecunoscut  pînă la eveniment.
Tavanul și podeaua deja au fost reparate capital. Au fost renovate şi 200 de scaune din cele 300 existente. ”Pentru restul scaunelor nu mai ajung bani”, a făcut dînsul o remarcă, după care a relatat că, în timpul apropiat, urmează să fie schimbate draperiile, care vor costa circa 60 mii lei. Aceşti bani vor fi luaţi deja din bugetul local.
Cu cît mai mult se apropie ziua festivalului, cu atît mai mari sînt grijile primarului. Unde îi va caza pe oaspeții sosiți la eveniment? ”La moment, putem oferi doar 30 de locuri de cazare – la căminul liceului din sat. Mă tem că oaspeți vor fi mult mai mulți”, a făcut dînsul o remarcă. În cazul în care lumea va da năvală la Bălăureşti, Boris Jitari spune că va găsi, totuși, o soluţie.
Cît privește soarta casei părinteşti a Mariei Drăgan, edilul a recunoscut că ea se află într-o stare deplorabilă. Aici nu locuiește nimeni și, deocamdată, nu se prevede o reparație a acesteia. Nu sînt bani. În schimb, dînsul a spus că, pe viitor, în curtea casei de cultură din sat ar putea fi instalat un bust al interpretei.
Festivalul „Maria Drăgan” este organizat de către Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Secţia Raională Cultură şi Turism Nisporeni, Primăria Bălăureşti, sub Ministerului Culturii.
Interpreta de muzică populară Maria Drăgan s-a născut la 23 iulie 1947 la Bălăureşti. A plecat la cele veşnice la vîrsta de doar 39 de ani, pe 6 octombrie 1986, fiind înmormîntată în cimitirul din satul natal.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *