Au ajuns la începutul sfîrșitului

Imagine simbol. Sursa: Jurnal.md

Deja al patrulea an consecutiv, la Școala auxiliară-internat din Nisporeni nu se mai fac înscrieri. Astfel, la 1 septembrie 2014, vor păși pragul școlii cu 11 copii mai puțin față de anul precedent , adică, per total,  42.
Reducerea numărului de copii de la un an la altul nu este altceva decît apropierea sfîrșitului activității instituţiei respective. De acest fapt își dau bine seama angajaţii de aici. ”Este clar că închiderea școlii este iminentă, iar programul de incluziune educațională își face tot mai mult loc la Nisporeni”, spune directoarea Lidia Cheibaș. Cu toate acestea, dînsa este sceptică privind reforma cu pricina, deoarece, zice ea, ”terenul nu este încă bine pregătit”.
Chiar și așa, procesul este ireversibil și lucrul de ”pregătire a terenului”,  totuși, a început. În zilele de 16-17 iunie, tot corpul didactic al școlii, format din 12 pedagogi, a participat la un seminar de instruire cu genericul: ”Managementul schimbării”. Evenimentul a fost desfășurat de către Asociația Obștească ”Parteneriat pentru fiecare copil” din Chișinău, în colaborare cu Consiliul raional Nisporeni și a avut loc în cadrul proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil”, finanțat de USAID.
”Pedagogii au fost informaţi despre beneficiile reformei privind incluziunea educațională și au fost încurajați să o susțină”, ne-a comunicat Ion Munteanu, vicepreședintele raionului. Dînsul a mai menționat că aceste instruiri reprezintă doar un prim pas în procesul de ”scoatere” a copiilor cu necesități educaționale speciale din sistemul rezidențial și de plasare a lor, de la caz la caz, în familiile biologice sau în diverse servicii sociale, prevăzute să-i intregeze în societate, alături de semenii lor. ”Va fi un proces migălos și de durată, dar, în cele din urmă, va da rezultate bune”, a concluzionat funcţionarul.
Cît privește soarta edificiului după ce şcoala va fi închisă, conducerea raională, deocamdată, nu a decis care-i va fi menirea.”Ne-am concentrat, mai întîi de toate, asupra evaluării situației fiecărui copil în parte și plasării lor alături de semenii lor sănătoși, după care urmează să ne ocupăm de restructurarea instituției care, cel mai probabil, va fi de menire socială”, a punctat Vasile Bîtca, președintele raionului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *