Salarii minime mai mari
Ştiaţi că, începînd cu 1 mai 2014, salariul minim în sectorul real, adică în întreprinderile private, trebuie să fie de 1650 de lei? Iar salariul minim pentru angajaţii din agricultură şi silvicultură – de 1560 de lei? Pînă acum, salariul acestora era de 1400 de lei.
Modificările au fost efectuate de către Guvernul Republicii Moldova la 23 aprilie curent. Dar atenţie! Acest salariu minim este prevăzut pentru un program complet de lucru, adică pentru 169 de ore pe lună. Astfel, în prezent, ora de lucru în întreprinderile private este, pentru cei ce primesc un salariu minim, de 9,77 lei, iar pentru angajaţii din domeniul agriculturii şi silviculturii, aflaţi în aceeaşi situaţie – 9,23 lei.
„În cazul în care angajaţii din aceste categorii nu au primit încă salarii majorate, adică de 1650 şi, respectiv, 1560 lei, ei pot să se adreseze la Inspecţia Muncii. Vom examina fiecare solicitare în parte şi vom lua măsurile ce se impun”, a subliniat Oleg Maler, inspector superior de muncă în cadrul Inspecţiei Teritoriale de Muncă.
Potrivit dînsului, înainte de a se adresa organelor abilitate, salariatul ar trebui să citească foarte atent contractul de muncă pe care l-a încheiat cu angajatorul. S-ar putea ca acolo să fie stipulate alte reguli. De exemplu, că ziua de muncă pentru angajatul respectiv e de 6 ore, şi nu de 8 ore, cum ar trebui să fie în cazul unui program complet de lucru. Atunci, şi salariul minim va fi mai mic.
Referindu-se la contractele de muncă, Oleg Maler a ţinut să-i atenţioneze pe cetăţeni să fie foarte atenţi atunci cînd le semnează. „Spre regret, nu toţi angajatorii sînt de bună credinţă şi atunci ei profită, dacă au ocazia, de naivitatea şi credulitatea unor oameni, solicitîndu-le acestora să semneze o foaie albă sau un contract pe care nu l-au citit. Este inadmisibil aşa ceva, căci, ulterior, oamenii se pot trezi cu nişte clauze în defavoarea lor. Odată semnat, contractul are valoare juridică”, explică inspectorul. Deci, contractul trebuie citit, apoi semnat.
Lasă un răspuns