Leuşteanul şi miracolele acestuia
Principiile active pe care le conţine leuşteanul au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, aparatului urinar, sistemului endocrin şi celui imunitar. Leuşteanul este bogat în quercetin, o substanţăcare favorizează secreţia de insulină, ameliorează inflamaţiile, reduce efectele alergiilor, îmbunatăţeşte activitatea multor enzime din corpul uman.
Frunzele de leuştean conţin uleiuri volatile aromatice, cu elemente specific, precum cumarina, un compus chimic (cu gust amar) cu efecte biologice dovedite.Frunzele leuşteanului conţin şi vitaminele A şi C, iar seminţele sînt bogate în zinc, fier, sare.Ceaiul preparat din seminţe de leuştean linişteşte rapid durerile de stomac. Putem spune, pe bună dreptate, că leuşteanul este mai degrabă o plantă medicinală decît o simplă legătură de zarzavat.
Vitamina A şi zincul, prezente în leuştean, ajută la creşterea şi întărirea firelor de păr, menţinînd secreţia uleiului natural al scalpului, prevenind părul uscat. Vitamina C păstrează părul sănătos şi previne căderea părului. Pentru tratarea părului, sînt recomandate frunzele şi seminţele de leuştean.De asemenea, leuşteanul este folosit şi pe plan extern, ca produs “cosmetic” sau plasture natural, preparat ca o pastăşi aplicat pe piele pentru a trata eczemele şi bubele.
Leuşteanul reduce pofta de mîncare. Mestecaţi 4-5 frunze de leuştean, cu o jumătate de oră înainte de masă, şi efectul îl veţi resimţi cu siguranţă. Deşi, inițial, veţi avea o ușoară senzaţie de foame, la zece minute după administrarea acestor frunze, apare o senzaţie mult mai pregnantă – cea de scădere a apetitului. Frunzele de leuştean ”taie” foamea, iar senzaţia durează foarte multe ore.
Lasă un răspuns