Criză de medici în radiologie

Imagine simbol: www.gorjexclusiv.ro

Imagine simbol: www.gorjexclusiv.ro
Imagine simbol: www.gorjexclusiv.ro

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, medicii imagişti-radiologi sînt la mare căutare în prezent. În aproape jumătate dintre raioane activează doar cîte un singur specialist. În celelalte, deşi sînt mai mulţi, totuşi numărul lor este insuficient.
„De două ori pe an solicităm de la Ministerul Sănătăţii cadre medicale, dar, de fiecare dată, ni se oferă un număr insuficient. Şi nu e vorba doar de medici imagişti-radiologi”, spune Lidia  Crăciun, directorul Spitalului raional UNGHENI. La ora actuală, potrivit dînsei, în raion ar fi nevoie patru-cinci medici imagişti-radiologi. Lucrează însă doar unul. Fiind solicitată să ne spună cum se descurcă, Maria Catanoi, medic imagist-radiolog, ne-a mărturisit că îşi începe ziua de muncă la şase dimineaţa şi o termină, uneori, la nouă seara. „Niciodată nu am refuzat unui pacient sub pretextul că ora de lucru s-a terminat, căci noi muncim pentru pacienţi”, a subliniat dînsa.
NISPORENIUL, deşi este mult mai mic decît Ungheniul, are doi radiologi-imagişti. Roman Vasiliu, directorul Spitalului raional, susţine că cei doi specialişti fac faţă fluxului de pacienţi, care este destul de mare. Potrivit dînsului, raionul Nisporeni ar avea nevoie de încă un imagist. Tehnicieni, în schimb, sînt atîţi cît trebuie. „Insuficienţă de cadre avem în alte domenii, fără de care nu putem activa”, a accentuat Roman Vasiliu. Este vorba de oftalmologi, pediatri, neonatologi, internişti, ORL-işti, dermatologi, reanimatologi.
„Ministerul Sănătăţii ne trimite, de fiecare dată cînd depunem ofertele, rezidenţi la aceste specialişti. Aceştia însă nu stau mult. Ei pleacă, fie din cauza salariilor mici, fie că nu au locuinţă”, mai spune directorul spitalului. Pentru a ameliora situaţia, administraţia spitalului, împreună cu fondatorul – Consiliul raional Nisporeni – caută soluţii de a atrage tinerii specialişti. Este vorba de acordarea unor facilităţi.
La CĂLĂRAŞI situaţia este alta. Potrivit Silviei Bobescu, directoarea Spitalului raional, aici nu există o criză acută de medici. „Pe raion avem trei radiologi-imagişti, în siptal avem medici specialişti pe toate domeniile. Acum, aşteptăm să ne vină încă nouă medici, tineri specialişti”, a accentuat dînsa. Asta ar însemna că medicii din Călăraşi, atît imagiştii-radiologi, cît şi ceilalţi specialişti fac faţă cu brio fluxului de pacienţi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *