Regretele unui preşedinte şi soluţia Guvernului
În nr. 1 al ziarului “Expresul” din 2014, preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma, declara: “Regret că orașul Ungheni așa și nu a obținut statutul de municipiu, despre care s-a vorbit atît de mult. Au fost menționate în nenumărate rînduri beneficiile de care s-ar bucura cetățenii orașului de pe urma acestei schimbări”. Dînsul, totodată, a dat asigurări că “acest proiect nu va sta undeva pe raft să se prăfuiască”, ci se va reveni la el în perioada care urmează. “Vom depune eforturi pentru realizarea lui”, a mai spus preşedintele Iurie Toma.
Se pare, totuşi, că realizarea proiectului în cauză nu ţine de administraţia publică raională, ci de Guvern. Liliana Viţu, purtătoarea de cuvînt a prim-ministrului Iurie Leancă, a făcut cîteva precizări cu referire la acest subiect, special pentru “Expresul”. Dînsa a declarat următoarele:
“Chestiunea privind conferirea statului de municipiu unor oraşe din Republica Moldova, inclusiv Ungheniului, se află pe ordinea de zi a Guvernului, dar se va reveni la ea în contextul reformei de descentralizare a administraţiei publice locale, care va fi pusă în aplicare începînd cu anul 2015”.
Reamintim că discuţiile privind conferirea statutului de municipiu unor localităţi din Republica Moldova au loc de mai bine de trei ani, în vizor fiind oraşele: Ungheni, Cahul, Orhei, Soroca şi Edineţ.
Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, s-a arătat optimist în acest sens, menţionînd că Ungheniul va obţine, cu siguranţă, statutul de municipiu, ceea ce îi va oferi mult mai multă autonomie, graţie unei noi abordări de formare a bugetului.
“Dacă, pînă în anul 2009, nimeni de la Guvern nici nu vroia să discute cu noi acest subiect, acum se observă o deschidere totală faţă de chestiunea respectivă. De aceea sînt sigur că schimbarea se va produce. Dar nu e cazul să ne precipităm şi să grăbim lucrurile”, a subliniat primarul.
Lasă un răspuns