Istoria unui potenţial stadion şi al unui cont bancar blocat
Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni ar putea să se aleagă în vară cu un stadion ca la carte. Terenul din preajma anexei instituţiei, neutilizat ani în şir, ar putea căpăta o altă faţă. Şi asta, datorită AO „Degeţel”, care intenţionează să amenajeze aici un teren de volei, un teren de mini-fotbal, o pistă de alergări, să construiască grupuri sanitare, vestiare, duşuri pentru cei ce vor face sport. „Vom construi un gard în jur, alei pavate peste tot, vom instala două porţi”, povesteşte Philippe Chaudier, preşedintele asociaţiei.
Datoriile trebuie plătite. De către cine?
Toate, însă, cu o singură condiţie: să fie deblocat contul AO „Degeţel”, care a fost blocat, printr-o decizie judecătorească, cu luni bune în urmă. Vorba e că, acum doi ani, asociaţia respectivă, urmare a unor consultări şi negocieri inclusiv cu Ministerul Sănătăţii din R.Moldova, a adus la Ungheni şapte aparate pentru dializă, donaţie a unor organizaţii umanitare din Franţa. Cheltuielile de transport urmau să fie plătite, conform unui Contract de solidaritate internaţională, de spitalul de destinaţie. Între timp, şi spitalul, şi ministerul de resort s-au răzgîndit, oficialii de aici declarînd că nu mai au nevoie de acest aparataj, folosit anterior în spitalele din Franţa. Au refuzat aparatele, au refuzat şi să plătească pentru transportarea acestora suma de 3500 de euro.
Ca să-şi recupereze cheltuielile, firma de transport a apelat la judecată, cerînd, totodată, să i se plătească şi penalităţile, care au ajuns la peste 7000 de euro. Drept urmare, a fost blocat contul AO „Degeţel”. Philippe Chaudier consideră că i s-a făcut o nedreptate şi susţine că va merge pînă în pînzele albe ca să-şi demonstreze nevinovăţia. Dosarul a fost trimis de către Curtea de Apel din Bălţi spre reexaminare la Judecătoria din Ungheni. Nimeni nu poate spune cu exactitate cu ce se va solda istoria respectivă.
Gata să întindă o mînă de ajutor
AO „Degeţel” care, timp de un deceniu de activitate, a organizat zeci de acţiuni de caritate, a adus în R.Moldova ajutoare în valoare de peste jumătate de milion de euro, nu mai poate activa.
„Vă citesc un mesaj pe care l-am primit chiar ieri de la partenerii noştri francezi: Dragă Philippe, pînă la finele lunii ianuarie vei primi pe cont 3000 de euro. Din păcate, nu am reuşit să adunăm mai mult, dar vă vom fi alături”, spune Philippe Chaudier, după care îmi întinde telefonul ca să mă conving că aşa este.
Dă nedumerit din umeri. Ce se va întîmpla cu aceşti bani? Ar vrea să ajute în continuare oamenii, ar vrea să realizeze noi proiecte, dar cum?
Stadionul pe care vrea să-l construiască ar costa, potrivit calculelor pe care le-a făcut, 18-20 mii de euro. A găsit deja şi potenţialii finanţatori – patru organizaţii din Franţa. Sînt gata să vină, pe parcursul verii, şi zeci de tineri francezi care să participe la lucrările de construcţie şi amenajare.
Merită să fie susţinut
„Ideea construirii acestui stadion ne aparţine, am discutat subiectul, în repetate rînduri, cu Philippe Chaudier, cu cîţiva dintre partenerii săi francezi. Ne bucură faptul că sîntem susţinuţi în demersul nostru. Liceul are mare nevoie de un stadion al său. Nu l-a avut niciodată, iar copiii sînt nevoiţi să meargă la stadionul orăşenesc pentru orele de educaţie fizică”, a subliniat Lidia Covali, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri”.
„Este o idee foarte bună”, a declarat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, dînd asigurări că şi primăria se va implica neapărat în realizarea acesteia. Secţia arhitectură a primăriei va realiza schiţele de proiect, iar pe parcurs autorităţile vor găsi şi alte modalităţi de implicare.
Philippe Chaudier, cetăţean francez, s-a stabilit cu traiul la Ungheni de mai bine de un deceniu, deschizîndu-şi aici o afacere şi realizînd, totodată, numeroase acţiuni de caritate. Primăria i-a acordat titlul de cetăţean de onoare al oraşului. „Să ştiţi că este un cetăţean de onoare exemplar şi merită să fie susţinut în toate”, a subliniat, la final, Alexandru Ambros.
Lasă un răspuns