Experţii seniori germani – gata să vină în orice sat, în orice instituţie

Ute Sonnen , Ungheni
În fotografie: Ute Sonnen la Ungheni

Ute Sonnen , Ungheni
În fotografie: Ute Sonnen la Ungheni

Acum doi ani, angajaţii grădiniţei „Steluţa” din Ungheni, au decis să-şi axeze energia în stabilirea unor noi modalităţi eficiente de conlucrare cu părinţii în vederea pregătirii copiilor către şcoală. Chiar dacă aveau experienţă în acest sens, şi-au zis că sfaturile unor experţi le vor fi de un real folos. Au apelat la Serviciul Experţi Seniori (SES), creat de Fundaţia Economiei Germane pentru Cooperare Internaţională, şi care activează în R. Moldova din anul 1993.
Sfaturi utile, noi idei şi proiecte
În scurt timp, la grădiniţă a venit Doris Ulrike Mundt, un bun specialist în educaţia preşcolară, dar şi în domeniul artelor. Timp de trei săptămîni, împreună cu educatorii şi copiii de aici, au realizat numeroase activităţi, iar experta germană le-a oferit colegelor sale din Ungheni o mulţime de sfaturi utile. Mai mult ca atît, pornind de la această colaborare, s-au născut noi idei şi, iată, Doris Ulrike Mundt, a revenit la Ungheni în toamna anului curent.
De data aceasta, s-a axat pe tehnici de lucru cu lutul, împărtăşindu-şi cu drag cunoştinţele  acumulate de-a lungul anilor. „A fost o experienţă extraordinară”, avea să spună, ulterior, Lucia Gavriliuc, directoarea grădiniţei, menţionînd că această colaborare a fost benefică şi utilă.
La rîndul ei, experta germană s-a declarat absolut impresionată de ceea ce a văzut la grădiniţa din Ungheni. „Dacă aş fi copil şi ar trebui să aleg o grădiniţă pe care s-o frecventez, aş alege-o, fără pic de ezitare, pe cea din Ungheni”, a spus dînsa.
Nu au fost simple vorbe. Doris Ulrike Mundt şi-a exprimat dorinţa să mai vină o dată aici, căci mai are multe lucruri să le împărtăşească educatoarelor şi copiilor de la „Steluţa”.
Cine sînt experţii seniori?
Experţii seniori germani, cu o experienţă vastă de muncă şi cunoştinţe profunde într-un domeniu sau altul, sînt gata să meargă oriunde pentru a şi le împărtăşi. Sînt 10500 la număr. Cu toţii sînt pensionari, astfel că au suficient timp pentru a se deplasa într-o regiune sau alta. O fac absolut dezinteresat. Gazdele trebuie să le asigure doar cazarea, mîncarea, cheltuielile de drum în interiorul ţării şi o diurnă de cinci euro. În schimb, ei vin cu tot bagajul de cunoştinţe, dispuşi să ofere sfaturi utile, ajutor în întocmirea unor business-planuri, în elaborarea unor proiecte de atragere a investiţiilor etc.
Pînă în prezent, în R.Moldova experţii seniori germani au avut 712 misiuni.
„Sînt oameni care şi-au iubit cu adevărat munca, au acumulat cunoştinţe şi experienţă, au muncit cu mult entuziasm şi acum nu pot sta acasă, chiar dacă s-au pensionat. Nu au nevoie de cîştig suplimentar, căci pensiile pe care le primesc le permit să ducă o viaţă decentă, de aceea lucrează doar în bază de voluntariat”, avea să explice Ute Sonnen, manager de proiect SES în Republica Moldova, prezentă, pe 25 noiembrie, la Ungheni.
Două decenii în Republica Moldova
În acest an, SES va împlini 20 de ani de prezenţă în R. Moldova. „Credeţi că experţii dumneavoastră au ajutat cu adevărat? Ce s-a schimbat în această perioadă în Republica Moldova?”, am întrebat-o pe Ute Sonnen.
„Vin de 12 ani aici şi credeţi-mă: se observă schimbări esenţiale. Societatea se schimbă, s-a schimbat atitudinea faţă de noi. Cei care au beneficiat de serviciile experţilor seniori au acumulat mai multă experienţă şi astăzi se descurcă mult mai bine”, a răspuns, după care a adăugat: „Am întîlnit oameni de afaceri pe care i-am ajutat cu sfaturi acum cinci-şase ani. M-am bucurat să văd că ei progresează, că se dezvoltă, că businessul lor e stabil. Consider că e şi un succes al activităţii noastre”.
De ce i-ar trebui Germaniei să ne ajute?
Ute Sonnen a pus punctul pe I şi în această chestiune. „Ne dorim ca statele din vecinătatea noastră nu prea îndepărtată să se dezvolte ca, ulterior, să ne devină partenere. Totodată, Germania are o filozofie a sa: să ajute. După al doilea război mondial, am fost ajutaţi să ne dezvoltăm economic şi acum, la rîndul nostru, ajutăm noi pe alţii”.
Oricine poate astăzi profita de această deschidere a germanilor. La ora actuală, SES are experţi în 40 de domenii.
Ute Sonnen ne-a spus că e suficient să fie completat un chestionar şi trimis pe adresa SES. În scurt timp, va fi identificat un expert care să se deplaseze la faţa locului, indiferent dacă e la Chişinău, Ungheni sau… Valea Trestieni.
Apropo, cei interesaţi de asistenţa unui expert senior german pot s-o contacteze pe Dana Ţîgulea, reprezentant al SES la Ungheni, care vă va oferi toată informaţia şi suportul necesar. Telefon de contact: 069499345.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *