S-au simţit mîndre de un tînăr pămîntean de-al lor
Pe 27 octombrie, doamnele din Sadova, membre ale Clubului “Vîrsta de Argint”, s-au adunat la biblioteca publică din sat, pentru a discuta despre un pămîntean de-a lor – un tînăr despre care se vorbeşte tot mai insistent în media din Republica Moldova. Se numeşte Daniel Racovizza.
El este autorul uniformelor de gală ale cavalerilor Ordinului „Ștefan cel Mare”, ale celor care s-au învrednicit de înalta disctincţie după conflictul armat de pe Nistru. A absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, specialitatea Design vestimentar. A lucrat alături de designerii de la Casa de Modă „Costume National”, pentru Săptămîna Modei de la Milano. Colecţiile sale au fost expuse la Chişinău, Bucureşti, Budapesta, Milano, Kiev şi Minsk.
Tot el a cochetat cu muzica, pictura, actoria, poezia. Are chiar şi o carte de versuri editată. Mai este şi campion naţional la sambo, atît între juniori, cît şi la seniori (în anul 2004).
Toate acestea – pînă la vîrsta de 30 de ani!
Mama lui Daniel, Lidia Racoviţă, profesoară de limbă şi literatură română, s-a arătat destul de modestă atunci cînd a vorbit despre fiul ei. Dînsa a menţionat că succesele lui se datorează doar unei munci asidue şi credinţei în Dumnezeu.
Mariana Ceban, directoarea bibliotecii, a amenajat o expoziţie, în care s-au regăsit numeroase articole despre Daniel Racovizza, publicate în ziare şi reviste. Au fost prezentate imagini interesante, interviuri, clipuri video despre el.
S-a vorbit despre Daniel ca despre un elev exemplar, stăruitor. Aşa l-au cunoscut sadovenii.
“M-am născut în Sadova, Călăraşi. Am venit în Chişinău pe cînd eram în gimnaziu şi am început să fac cursuri intensive de pictură, antrenamente foarte complicate de sambo. Da, am venit să mă fac campion la sambo. În paralel, am început să învăţ la şcoala de fotomodele şi, mergînd pe podium, într-un anumit moment mi s-a aprins o scînteie în cap care arde pînă în prezent ca un foc continuu – să fiu creator de modă”, spunea Daniel într-un interviu pentru VIP Magazin.
Referindu-se la copilăria sa, la cei şapte ani de acasă, el a remarcat în acelaşi interviu: “Am avut parte de apa corectă şi oxigenul corect ca să prind rădăcini şi să fiu o persoană ca lumea, să nu fiu un bădăran. Dorinţa de muncă şi tot ce fac în prezent au crescut din acea sămînţă sădită de părinţii mei”.
Evenimentul din 27 octombrie le-a făcut pe membrele Clubului “Vîrsta de Argint” să-şi amintească de copiii lor, mulţi dintre care sînt plecaţi peste hotare. Le-au făcut şi să fie mîndre de cei care au crescut sub ochii lor, inclusive de Daniel Racovizza.
CĂLĂRAŞI | Lucia Bacalu
Lasă un răspuns