Gutuile – miracole de toamnă
Deşi sînt puţin cunoscute în lume, gutuile ajută în tratarea bolilor digestive, respiratorii şi în bolile de ficat. Într-un singur fruct se găsesc vitaminele A, B, C, PP. Gutuile sînt bogate în săruri minerale, carbohidraţi, fibre şi fier.
Sucul proaspăt de gutui ajută în tratarea insuficienţei pancreatice. Se poate consuma cîte jumătate de pahar de suc, de trei ori pe zi. S-a dovedit că în coaja acestor fructe se găsesc substanţe antioxidante. Aceste substanţe impiedică dezvoltarea microorganismelor care provoacă hepatita A, B şi C. Pentru a stimula funcţiile ficatului se recomandă o dietă de o lună cu nectar proaspăt de gutuie.
Gutuile sînt foarte utile şi în bolile de plămîni, inclusiv în tuberculoză. Sucul de gutuie poate fi folosit ca adjuvant în astfel de cazuri.
Sînt folosite cu succes şi în problemele digestive, deoarece stimulează digestia. Siropul de gutuie ajută foarte mult în diaree, sîngerări uterine şi hemoroizi.
Ceaiul (infuzia) din frunze de gutuie combate diareea. Specificăm însă că sucul de gutui este de-a dreptul contraindicat în constipaţii.
Greţurile de dimineaţă dispar dacă mîncaţi jumătate de gutuie pe stomacul gol.
Cei care suferă de anemii pot folosi maceratul obţinut din gutuie. Aceste fructe ajută şi la distrugerea celulelor canceroase.
Împotriva degerăturilor se poate prepara un macerat la rece dintr-o lingură de seminţe de gutuie la 200 ml de apă. Se lasă la macerat 2-3 ore şi apoi se aplică sub formă de comprese locale.
Gutuia ajută şi în curele de slăbire. Vitamina C reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. În plus, consumul regulat de gutui ajută la scăderea colesterolului. Fiind bogate în potasiu, aceste fructe ajută şi la scăderea tensiunii arteriale.
Lasă un răspuns