Legumele de sezon: ce beneficii ne aduc
Legumele-vedetă: vinetelele, varza, ardeiul gras, roşiile şi castraveţii, au proprietăţi remineralizante, antialergice, antivirale şi anticancerigene.
Vinetele au puţine calorii, în schimb sînt săţioase şi potolesc repede foamea. Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol şi antivirale. În privinţa substanţelor amare din compoziţia acestei legume, specialiştii semnalează efectele lor benefice asupra metabolismului şi a sistemului imunitar.
Un fapt mai puţin ştiut: dieta cu vinete creează o stare de linişte şi de relaxare.
Castravetele este un aliment-medicament indicat în tratarea iritaţiilor la nivelul căilor respiratorii şi urinare, dar şi în calmarea durerilor abdominale.
Roşiile sînt bogate în antioxidanţi, cum ar fi vitaminele A, C şi licopenul. Dieta cu roşii creşte imunitatea, contribuind şi la menţinerea nivelului de energie. Datorită acestor atu-uri, roşiile constituie un supliment alimentar benefic, recomandat suferinzilor de cancer şi de HIV\SIDA.
Ardeii graşi au efecte terapeutice remarcabile: sînt antioxidanţi, antialergici, anticancerigeni şi contribuie la revigorarea sistemului nervos. Sînt benefici pentru imunitate. Specialiştii recomandă consumul ardeiului gras şi în cazul suferinzilor de astm şi depresie.
Varza este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antiseptic, depurativ, purgativ şi antianemic. Varza albă stimulează capacitatea de detoxifiere a ficatului, iar prezenţa vitaminei B3 din compoziţia legumei reglează respiraţia celulară şi funcţiile sistemului nervos.
Lasă un răspuns