Egalitatea de gen, dilema dilemelor

asistenti sociali
Fotografie-simbol | spasrecs.wordpress.com

asistenti sociali
Fotografie-simbol | spasrecs.wordpress.com

Asistența socială dominată de femei conduse de… bărbați 
Chiar dacă, la prima vedere, s-ar părea că lucrurile nu stau chiar prost în ceea ce priveşte egalitatea de gen în domeniul asistență socială, mai ales că şi în fruntea Ministerului de resort este o femeie, situația în regiune, totuşi, nu este roz.
UNGHENI
Din 39 de asistenți sociali comunitari, doar trei sînt bărbați. Aceştia deservesc beneficiarii din  Ungheni, Condrătești și Măgurele. O discrepanță la fel de evidentă, în defavoarea masculină, se observă și atunci cînd vine vorba de numărul de lucrători sociali. Doar doi din cei 87 sînt bărbați. Aceștia  își duc slujba în folosul comunităților din Agronomovca și Mănoilești.
Dominanta feminină în domeniul asistenței sociale este argumentată de Tudor Rădeanu, șeful DASPF Ungheni, prin faptul că „doar femeile pot înțelege mai bine grijile și necazurile oamenilor în dificultate, datorită simțului lor matern înnăscut”. Și bărbații își fac treaba bine, subliniază dînsul, doar că prestaţia lor diferă de cea a femeilor prin prisma de gîndire. „Nu vreau să obijduiesc bărbații, dar la femei această gîndire este mai eficientă”, spune Tudor Rădeanu.
În plus, salariile sînt mici şi de aceea bărbaţii nu se prea grăbesc să muncească în domeniul respectiv. ”Consider că ar fi ideal ca în colectivele de muncă să existe o paritate de gen”, afirmă  dînsul, după care face o remarcă: „De fapt, pînă la urmă, un specialist bun nu trebuie ales după gen, ci după competențe”.
Chiar dacă peste 90 la sută din „armata” de asistenţi şi lucrători sociali din raionul Ungehni este feminină, Tudor Rădeanu susţine că îi face faţă. Are şi o explicaţie în acest sens: experiența acumulată timp de 20 de ani, dar şi cunoaşterea psihologiei femeilor. „Mi-i foarte ușor să lucrez alături de ele”, a subliniat dînsul.
CĂLĂRAȘI
Şi aici asistența socială se află sub dominaţia feminină. Doar în satele Peticeni și Vărzăreștii Noi funcția de asistent social comunitar revine bărbaților. În celalalte 31 de localități această muncă o îndeplinesc femeile. Nici profesia de lucrător social nu este tentantă pentru reprezentanții sexului puternic. Doar trei au ales-o – în satele Hirova, Horodiște și Rădeni. În celelalte 43 de localităţi călărășene lucrătorii sociali sînt femei.
Fiind întrebat cum se simte într-o ambianță atît de feminină, Mihai Cotelea, șeful DASPF Călărași, a răspuns scurt și clar: ”Foarte bine”.
Deși a recunoscut că și-ar dori ca numărul de angajați-bărbați să sporească, Mihai Cotelea susţine că paritatea de gen în domeniul pe care-l reprezintă nu va fi obţinută ușor, deoarece „la noi mentalitatea e încă cea veche, iar profesia de asistent social a fost declarată, de mult, pentru femei”. Dînsul a mai spus că acest domeniu, poate, ar devenit atractiv pentru bărbaţi, dacă remunerarea ar fi mai bună.
În încheiere, șeful călărășean al DASPF a subliniat că această profesie nu este nici pe departe ușoară, dar atît bărbații, cît și femeile, îi fac față cu brio.
NISPORENI
La Nisporeni, ca şi la Ungheni și Călărași, numărul reprezentantelor sexului frumos îl depășește cu mult pe cel al bărbaților angajați în sistemul de asistență socială. Dar, spre deosebire de raioanele vecine, aici doamnele au luat cu asalt domeniul în întregime, iar la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei toată conducerea cu aparatul său este feminină. Doar automobilul de serviciu este condus de un bărbat.
Din cei 26 de asistenți sociali comunitari din raion, numai doi sînt bărbaţi – în  Ciorești și Mărinici. În ceea ce priveşte numărul lucrătorilor sociali bărbaţi, Nisporeniul ocupă o poziție de frunte în regiune – 9 din 46. Aceştia muncesc la Nisporeni, Șișcani, Călimănești, Valea Trestieni, Bălăurești și Iurceni.
”Știu că, parcă, miroase a discriminare, dar vă asigur că nimic nu se face intenționat”, a remarcat Xenia Axente, șefa DASPF Nisporeni, după care a subliniat: ”În colectivul pe care-l conduc, toți au aceleași drepturi, iar salariile sînt stabilite în funcție de sarcinile de serviciu”. Totuşi, dînsa a găsit mai multe cuvinte de laudă în adresa colegilor săi de genul masculin, spunînd că sînt exemplari și se descurcă foarte bine cu atribuțiile de serviciu. ”Îi prețuim pe colegii noștri bărbați, că-s puțini. Ne dorim ca numărul lor să fie în creștere”, a mai spus șefa DASPF Nisporeni.
Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *