„Creşti, pădure, şi te-ndeasă…”
Peste o mie de hectare de terenuri erodate și neproductive au fost împădurite cu salcîm, ulm, nuc comun și frasin verde în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași începînd cu anul 2006 și pînă în 2009. Anume în această perioadă, a fost implementat proiectul ”Dezvoltarea sectorului forestier comunal în Moldova”, elaborat de Agenția ”Moldsilva”, în colaborare cu Fondul BioCarbon din cadrul Băncii Mondiale.
Potrivit datelor oferite pentru ”Expresul” de către Liliana Șpitoc, șefa Centrului de prognoze, monitorizare, programe și strategii al Institutului pentru Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), din cele 278 de primării din republică, ce au participat în acel proiect, 46 au fost din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi. Adică, fiecare a şasea primărie. S-au inclus și cele 3 întreprinderi silvice din regiune.
De notat că, în acea perioadă, nimeni nu a văzut un ban de la Fondul BioCarbon din cadrul Băncii Mondiale, cheltuielile fiind suportate de Agenţia de Stat „Moldsilva”. Proiectul însă a meritat să fie implementat. Iată că acum urmează să vină şi banii – 28,2 milioane dolari SUA.
Banca Mondială va oferi suma „juruită” pentru o perioadă de creditare de 30 ani.
UNGHENI
Raionul Ungheni a avut cea mai mare pondere din regiune în proiectul respectiv. Au fost împădurite 520 de hectare, în localităţile gestionate de 23 de primării. Potrivit lui Gheorghe Popa, inginer-șef în silvicultură la ÎSS ”Silva-Centru” Ungheni, cele mai mari suprafețe pentru împădurire au fost oferite de către primăriile Năpădeni – 91 ha, Măcărești – 54 ha,i Zagarancea -39 ha. La fiecare hectar, pentru lucrările de plantare și prășire a culturilor silvice s-au cheltuit circa șase mii de lei. În primii trei-patru ani după plantare, este foarte greu. Silvicultorii se confruntă cu mari probleme, susţine Gheorghe Popa. Populaţia nu vrea să conştientizeze importanţa acestor împăduriri şi îşi duce vitele, pe acele suprafeţe, la păşunat. În plus, deseori izbucnesc incendii, mai ales acolo unde pădurile tinere se învecinează cu cotele oamenilor. Dar viaţa merge înainte.
În prezent, raionul Ungheni mai are circa două mii de hectare de terenuri erodate.
NISPORENI
Silvicultorii nisporeneni au împădurit, în aceeași perioadă, 245 de hectare de terenuri erodate, acestea făcînd parte din arealul a șase primării. De cele mai mari suprafețe de pămînturi neîntrebuințate şi erodate dispunea, pe atunci, satul Boldurești. Primăria de aici a oferit, spre a fi împădurite, 114 hectare. Primăria Nisporeni a oferit 94 hectare. ”Noi am supraîndeplinit planul de împădurire a terenurilor erodate în raionul nostru, astfel că am mai plantat o sută de hectare de terenuri în satul Măcărești, raionul Ungheni, dar şi la sudul Moldovei, în Cimișlia”, a menţionat Vasile Mîrza, inginer-șef în silvicultură la ÎSS”Nisporeni-Silva”. Dînsul a remarcat că, în următorii doi ani, angajații întreprinderii, la solicitarea Consiliului raional Nisporeni, vor împăduri încă 127 de hectare de terenuri erodate.
CĂLĂRAȘI
”Din 2009 încoace, nu ne mai ocupăm de extinderea sectorului forestier, deoarece nu dispunem de finanțe”, a declarat pentru ”Expresul” Mihai Grosu, inginer-șef în silviculură al Întreprinderii pentru silvicultură din Călărași. Dînsul a menționat că cel mai mare volum de lucru la acest capitol a fost înfăptuit între anii 2002 și 2009. Atunci, în raionul Călărași a fost împădurită, în total, o suprafață de circa două mii de hectare de terenuri erodate.
Cît privește lucrările de împădurire în cadrul proiectului vizat, Mihai Grosu a relatat că au fost plantate cu păduri 208 hectare de teren, aflate în gestiunea a 17 primării. ”În prezent, specialiștii de la Institutul pentru Cercetări și Amenajări Silvice, împreună cu cei de la Banca Mondială, verifică cu regularitate cantitatea de carbon care se acumulează în arborii tineri și, în dependență de rezultatele obținute, ne vor fi restituite cheltuielile”, a punctat Mihai Grosu.
Ina Landa
Lasă un răspuns