Plante de apartament cu efecte toxice
(Continuare din numărul precedent)
Cyclamenul este o plantă perenă de origine mediteraneană, avînd forma unei tufe cu flori susţinute de pendunculi de culoare albă, roşie sau violet. Bulbii şi rizomii tuberculari ai acestei plante sînt părţi otrăvitoare şi pot provoca intoxicaţii ce se manifestă prin crampe, ameţeli, tulburări circulatorii.
Dieffenbachia are şi proprietatea de a purifica aerul din cameră. Atunci cînd este ingerată, planta poate determina umflarea imediată a gurii şi a gîtului, ducînd pînă la paralizia temporară a corzilor vocale. De asemenea, este recomandat să evitaţi contactul sevei cu ochii, deoarece poate provoca dureri mari şi umflături ale acestora.
Iedera poate provoaca intoxicaţii atît în cazul oamenilor, cît şi al animalelor atunci cînd frunzele acesteia sînt ingerate. Simptomele apar sub formă de dificultate în respiraţie, convulsii şi vărsături. Este posibil să apară şi semne de paralizie.
Crotonul poate provoca iritaţii la nivelul cavităţii bucale, dacă rădăcinile acestuia sînt ingerate. Seva, de asemenea, provoacă o serie de erupţii, aşadar este indicat să evitaţi contactul îndelungat cu această plantă sau să folosiți mănuşi de grădinărit atunci cînd o îngrijiți.
Azalea este o altă plantă cu efecte toxice. Feriți-vă copiii sau animalele de casă de la ingerarea oricărei părţi ale acestei plante. În cazul în care este ingerată poate provoca senzaţii de vomă, diaree şi crampe abdominale.
Lasă un răspuns