Trei fetiţe și doi băieței au anunţat venirea unui nou an
În prima zi a anului 2013, pe 1 ianuarie, în maternitățile din Ungheni, Nisporeni şi Călărași s-au născut, în total, cinci bebeluşi: doi băieți și trei fete.
În noaptea de revelion, prima a venit pe lume o fetiță din Sipoteni, raionul Călărași. Mămica i-a dat naştere la doar o oră și 15 minute după sosirea noului an. Au trebuit să treacă 18 ore, ca la materinitatea din Călăraşi să vină pe lume încă un bebeluş. La ora 19.25, o tînără mămică din Onișcani a născut şi ea o fetiță. ”Ambele nașteri au decurs fără complicații, iar copilașii sînt sănătoși”, ne-a spus şefa maternităţii din Călărași, Valentina Stratan.La Nisporeni, bebeluşii nu s-au prea grăbit să-și facă apariția în noaptea de revelion. Prima naștere din anul 2013 s-a produs la maternitatea din Nisporeni pe 1 ianuarie, la ora 15.33. Viorica Suman din satul Brătuleni a adus pe lume un băiețel cu greutatea de 2700 gr. Mai spre seară, la ora 20.20, Tatiana Ciobu din satul Boldurești a dat naștere unui băiețel cu greutatea de 3100 gr. Potrivit Eugeniei Mătăsaru, moașă superioară la maternitatea din Nisporeni, proaspetele mămici încă nu au decis cum își vor numi odraslele. ”Important e că totul a decurs bine, naşterile au avut loc în termen și copiii sînt sănătoși”, a punctat Eugenia Mătăsaru.
Maternitatea din Ungheni a cam rămas în urmă de vecini la capitolul nașteri în prima zi a anului. Aici medicii au ajutat să vadă lumina zilei doar unui copil, unei fetițe. Cu toate acestea, Nicolae Moraru, șeful maternităţii, și-a exprimat convingerea că, pe parcursul anului, cifrele la capitolul nașteri vor urca simțitor comparativ cu Nisporeni și Călărași. ”După numărul de nașteri, noi sîntem după Chișinău și Bălți”, a punctat dînsul. În ceea ce priveşte naşterea din prima zi a anului curent, șeful maternității din Ungheni a menţionat că aceasta „a costat cît toate celelalte din regiune”, fiind una foarte complexă şi complicată. ”A fost o naștere prin cezariană, neprogramată, prematură, cu multiple complicații. Dar ne bucurăm nespus de mult că, totuşi, copilul s-a născut sănătos”, a menționat Nicolae Moraru.
În pofida greutăților prin care a trecut pe tot parcursul sarcinii, proaspăta mămică, Adriana Ivanov din satul Valea Mare, este astăzi cea mai fericită. Nu s-a așteptat că cel mai scump cadou i se va oferi chiar în prima zi a anului. ”Noi am așteptat acest copil cu dragoste și multă răbdare”, spune, emoționată, femeia, după care punctează: ”Am dus-o ca pe un ou”.
Pe fetiță au numit-o Varvara. E un nume vechi, de origine slavă, explică tînăra mămică, în vîrstă de 23 de ani. Așa și-a dorit tăticul nou-născutei, Serghei Ivanov, care este cetățean al Federației Ruse și care, la data de 4 ianuarie, încă nu reuşise să-şi vadă odoraşul.
Era aşteptat să sosească, din clipă în clipă, de la Moscova. Fiind întrebată de ce, totuşi, a ales să nască la Ungheni și nu la baștina soțului, Adriana Ivanov a spus că a aflat despre sarcină fiind la mama acasă, iar medicii i-au interzis să călătorească, pentru că exista pericolul unui avort spontan. În plus, la Moscova o naștere prin cezariană ar fi costat-o o avere.
Pe 4 ianuarie 2013, Varvara Ivanov a primit primul său document – certificatul de naștere. Acesta i-a fost înmînat oficial, la maternitate, de către Svetlana Andrieș, șefa Oficiului Stării Civile Ungheni, care și-a exprimat speranța că data nașterii îi va purta noroc fetiței cu un prenume atît de frumos și rar întîlnit.
Ina Landa
Lasă un răspuns