Peste ani, despre semnarea Declaraţiei de independenţă

Imagine simbol / Sursa: observator.md

Imagine simbol / Sursa: observator.md
Imagine simbol / Sursa: observator.md

Nisporeneanul Mihai Ciorici, deputat ales în primul Parlament democratic din Republica Moldova, afirmă sus şi tare: „Eu nu am participat la votarea Declaraţiei de Independenţă, dar am semnat acest document”.
Potrivit dînsului, în ziua de 27 august 1991, el se afla într-o deplasare de serviciu în România, astfel că nu a putut nicidecum să participe la votare. A doua zi însă, a revenit în Parlament şi a semnat Declaraţia de Independenţă, la fel cum au făcut mulţi alţi colegi de ai săi. „Cred că au fost cîteva zeci”, a accentuat dînsul. Şi, ca să fie mai convingător, fostul deputat a menţionat că face parte şi din Asociaţia „Parlamentul-90”.
Fiind întrebat de ce, totuşi, în dreptul numelui său din cartea „Parlamentul” este scris: „Nu a participat la votare”, dînsul a spus că nu poate să-şi explice acest fapt.
În ceea ce priveşte lipsa numelui său din Decretul privind conferirea „Ordinului Republicii” unui grup de deputați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XII-a – semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, semnat de şeful statului Nicolae Timofti pe 28 decembrie 2012, Mihai Ciorici ne-a spus că, deocamdată, nu a văzut acest decret şi nu poate să se pronunţe asupra lui. Totodată, a remarcat că, chiar dacă nu se numără printre cei cărora le-a fost conferită cea mai înaltă distincţie în stat, nu-i nici o problemă. Pînă la urmă, nu ordinul contează.
De notat că numele lui Mihai Ciorici nu se regăseşte nici în Decretul preşedintelui Mircea Snegur din 22 august 1996 „Cu privire la decorarea cu distincţii de stat a deputaţilor în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a douasprezecea”,  prin care unui grup de 276 de deputaţi semnatari ai Declaraţiei de Independenţă li s-a conferit medalia „Meritul civic” – „cu prilejul celei de-a cincea aniversări din ziua adoptării Declaraţiei de Independenţă şi pentru meritul de a-şi fi adus contribuţia la actul de proclamare a Republicii Moldova ca stat suveran, independent şi democratic”.
Totuşi, Mihai Ciorici are medalia „Meritul civic”, pe care a primit-o mai tîrziu decît colegii săi deputaţi – pe 23 decembrie 1996. Are şi un ordin. Preşedintele Vladimir Voronin, printr-un decret din 2 aprilie 2007, i-a conferit Ordinul „Gloria Muncii” – „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă, contribuţie la promovarea transformărilor social-economice şi activitate organizatorică şi obştească intensă”.
NISPORENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *