Rabia – un pericol permanent pentru călărăşeni
Fiind o maladie ce are o răspîndire în toată lumea, rabia reprezintă un pericol permanent şi pentru cetăţenii raionului Călăraşi. Declaraţia îi aparţine lui Ion Lupu, medic epidemiolog al Centrului Sănătate Publică din Călăraşi. Dînsul vine şi cu argumente în acest sens.
În primul rînd, localităţile raionului sînt amplasate în zona centrală a republicii, care, se ştie, este bogată în păduri. Astfel, şi numărul vulpilor, principala sursă de infectare cu rabie, este mare. Acestea transmit virusul cîinilor şi pisicilor hoinare, care sînt încă în număr foarte mare la Călăraşi.
Tot mai frecvente au devenit cazurile de rabie confirmate la animalele domestice din localităţile raionului, dar şi din raioanele vecine. Dacă, în 2011, în raionul Călăraşi au fost înregistrate patru cazuri confirmate de rabie la animalele domestice, apoi în 2012 sînt deja 9 cazuri. În plus, există şi multiple adresări ale cetăţenilor după ajutor medical, urmare a muşcăturilor de cîini sau alte animale. Numai de la începutul anului curent, s-au adresat la medic în acest sens peste 90 de persoane.
Ce trebuie de întreprins pentru a evita îmbolnăvirea de rabie?
Medicul epidemiolog vine cu cîteva recomandări utile:
– să fie vaccinate animalele sălbatice din păduri pentru a diminua rezervorul de viruşi al rabiei;
– să fie prinse animalele hoinare din localităţi de către echipe specializate constituite în primării;
– în cazul muşcăturilor sau contactului cu animalele bolnave, este nevoie de urgenţă ca persoana respectivă să se adreseze la medic, pentru a i se acorda asistenţa medicală ce se impune;
– să fie respectate cerinţele de menţinere a animalelor domestice, inclusiv cîini, pisici;
– se fie asigurată vaccinarea obligatorie a patrupezilor de către serviciul veterinar;
– animalele domestice să fie ţinute în localuri sau în curţi, să fie evitat păşunatul în legătoare în extravilanul ogrăzilor/localităţilor.
Rabia, sau turbarea, este o maladie contagioasă incurabilă, cu un sfîrşit tragic, provocată de un virus care, de regulă, este preluat de la animale sălbatice ori domestice.
Lasă un răspuns