Atributele unui ghiveci bun pentru plante
Un ghiveci poate găzdui o mulţime de tipuri de plante, îţi oferă ocazia să experimentezi cu flori colorate, să le muţi la lumină sau la umbră şi să aşezi plantele la nivelul dorit, pentru un efect vizual deosebit. Pe piaţă există multe tipuri de ghivece, de aceea alegerea poate fi dificilă. Află care sînt atributele unui ghiveci bun pentru plante.
1. Retenţia apei în ghiveci
Plantele se întreţin mai uşor într-un ghiveci unde nivelul de umiditate se menţine mai mult timp. Ghivecele de ceramică reţin mai multă umiditate. Datorită pereţilor poroşi, ghivecele din ceramică atrag umiditatea din mediul exterior. Aceste ghivece sînt mai bune pentru plante al căror sol nu trebuie să se usuce niciodată complet.
Cele mai performante sînt ghivecele cu sistem de irigare. Astfel de recipiente previn atît uscarea plantei, cît şi administrarea unei cantităţi excesive de apă. Un ghiveci inteligent are un sistem autoirigator cu rezervor de apă. Un ghiveci autoirigator de dimensiuni medii are o capacitate a rezervorului de apă de 0,5 litri şi un volum al nivelului de plantare de 1 litru.
2. Greutatea ghiveciului
Dacă ai nevoie de un ghiveci pe care să-l poţi muta des, este bine să alegi unul cu greutate mică. Ghivecele de plastic sînt cele mai uşoare şi pot fi aşezate aproape oriunde. Ghivecele grele sînt indicate în grădini în sezonul rece sau ca recipiente ornamentale în casă, într-un loc unde sînt poziţionate pentru multă vreme.
3. Mărimea ghiveciului
Un ghiveci bun este un recipient cu o mărime potrivită corelată cu dimensiunea plantei la maturitate. Poţi găsi dimensiunea potrivită indiferent de tipul ghiveciului: de lemn, plastic, ceramică, metal, lut. Ţine cont de înălţime, circumferinţa bazei şi circumferinţa deschiderii.
4. Rezistenta ghiveciului
Ghivecele cu plante ţinute afară trebuie să fie făcute dintr-un material rezistent la diverse condiţii meteorologice. În sezonul rece, nu este recomandat să se lase afară ghivecele de lut. Porii pereţilor acumulează apa, iar aceasta din urmă îngheaţă şi se dilată, fisurînd recipientul. În plus, ghivecele de lut nu pot menţine temperatura constantă.
Ghivecele de ceramică trebuie mînuite cu grijă, deoarece se pot sparge uşor. În schimb, un ghiveci de ceramică poate fi rezistent la razele ultraviolete.
Pentru un ghiveci rezistent la condiţii variate, poţi alege unul metalic.
Lasă un răspuns