„Surpizele” caniculei: după 29 de ani, omida de stepă îşi face apariţia în forţă
Călăraşi
Mii de omizi de stepă s-au năpustit asupra unor plantaţii agricole din satele raionului Călăraşi, devorînd tot ce le-a nimerit în cale. Petru Cosoi, vicpreşedintele raionului, responsabil de domeniul agricol, spune că au fost localizate focare la Ţibirica, unde omizile au distrus 1,5 ha de pepeni verzi. La Hogineşti au fost afectate 40 ha de floarea soarelui aparţinînd fermierului Nicolae Drăgănel. Semnale despre culturi atacate de aceste omizi au parvenit şi din Neşcani, dar şi din alte localităţi ale raionului.
Potrivi specialiştilor, comportamentul din acest an, extrem de feroce al dăunătorului respectiv, este pus pe seama căldurilor mari şi îndelungate. Petru Cosoi ne-a spus că se întrerprind măsuri de combatere a omizii de stepă, fiind comandate cantităţile necesare de insecticide. Mai complicat va fi la prelucrarea plantaţiilor de pe suprafeţele mai mari. În aceste cazuri, susţin specialiştii, e nevoie de aviaţia fitosanitară. La moment, se examinează şi astfel de posibilităţi.
Nisporeni
Şi pe cîmpurile nisporenene omida de stepă a pornit la atac. Potrivit lui Grigore Florea, șeful Secției agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni, anume specialiştii de aici au bătut alarma în republică. S-a întîmplat pe 17 iulie curent. „Imediat am anunțat serviciile de resort de la Chișinău, reprezentanții cărora au sosit în aceeași zi la fața locului”, ne-a spus dînsul.
Omida atacase 4-5 sectoare a cîte trei ari din regiunea Nisporeni, Bărboieni, Grozești. „Unde mergea, făcea prăpăd”, a remarcat specialistul.
Cele mai multe omizi de stepă au fost observate pe terenurile rămase în paragină, apoi pe cele de floarea soarelui, tutun, porumb. Chiar în prima zi, cum s-a depistat dăunătorul, au fost prelucrate cu chimicale circa 25 ha de pămînt. „Acum, parcă ținem sub control situaţia, dar căldura crează condiții bune de dezvoltare a omidei”, a spus în final Grigore Florea, menţionînd, totodată, că au fost întreprinse şi măsuri necesare de informare a populației.
Ungheni
Situaţia e mult mai bună la Ungheni şi, deocamdată, nu sînt motive de îngrijorare. Aflată deja la a doua generaţie în acest an, omida de stepă nu s-a extins semnificativ pe cîmpurile raionului Ungheni, ne-a spus Ion Bostan, șeful Direcției fitosanitare și control semincier Ungheni. În permanenţă sînt inspectate cîmpurile. Au fost depistate unele sectoare nesemnificative cu o populare în proporţie de 3-4% a omizii de stepă la Cornești, Pîrlița, Chirileni, Todirești. „Această stare de lucruri nu prezintă vreun pericol la ziua de azi”, a explicat specialistul, ca apoi să remarce că, în zilele următoare, vor fi inspectate şi cîmpurile megieșe cu raionul Nisporeni, deoarece acolo există mai multe focare de omidă.
De notat că omida de stepă, un dăunător agresiv, care afectează majoritatea culturilor agricole, a invadat cîmpurile în peste 20 de raioane ale R. Moldova. Fenomenul a luat amploare din cauza secetei şi a temperaturilor înalte. Omida migrează foarte repede, lăsînd în urmă pagube semnificative. Specialiştii susţin că ultima invazie de proporţii a acestor omizi a fost înregistrată la noi în 1983.
Ina Landa, Tudor Josanu
Lasă un răspuns