Pepenele galben – şi deliciu, şi tratament
Parfumat şi răcoritor, pepenele galben (zămosul) este desertul ideal în sezonul estival. Pe lîngă deliciile gustative, el aduce şi numeroase beneficii sănatăţii, fiind considerat chiar mai puternic în actiune terapeutică decît fratele lui roşu. Cura de pepene galben este recomandată în numeroase afecţiuni, dar şi ca regim de întreţinere.
Cura de pepene galben
Va dura între 10 şi 20 zile. O atenţionare este necesară aici: pentru a elimina riscul unor tulburări digestive nu se va depăşi cantitatea de 2 kg de pepene pe zi. Pepenele galben are, pe lîngă gustul delicious, şi o acţiune regulatoare asupra apetitului (este un desert indicat în curele de slăbire) şi un efect vitalizant puternic. Este recomandat şi sucul pepenelui galben care este recunoscut ca foarte rezistent la oxidare. Se prepară cu ajutorul mixerului. Se poate adăuga miere pentru un gust dulce mai intens. În curele de pepene galben se vor bea 4-6 căni pe zi.
Pentru constipaţie este recomandat consumul de pepene galben pe stomacul gol, în cantitate cît mai mare. Pepenele curăţă tubul digestiv. Pentru un efect mai puternic, după masa de pepene se vor lua şi cîteva linguri de tărîţe înmuiate în apă.
Acest aliment reglează apetitul şi este recomandat pentru efectul său vitalizant, mai ales în anemii. Se vor consuma 1-2 felii de pepene cu un sfert de oră înainte de masă. E important ca feliile să fie mîncate încet şi mestecate bine. Un kilogram de pepene mîncat dimineaţa şi unul la prînz vor crea acea senzaţie de saţietate la care visează toate persoanele pofticioase.
Chiar dacă este dulce, anumite componente ale pepenului galben (potasiu, calciu, vitaminele A, B, C) ajută la păstrarea echilibrului metabolic în cazul diabeticilor. Pentru aceştia este recomandat consumul de pepene galben în cantităţi moderate, pe tot parcursul sezonului.
Seminţele de pepene galben, transformate în praf, sînt indicate în problemele digestive. În uz extern, sub formă de cataplasme, pepenele galben este indicat în arsuri uşoare sau diferite inflamaţii. Aplicat sub formă de felii, miezul hidratează foarte bine ţesuturile uscate.
Lasă un răspuns