Hortensia sau bucuria verii
Planta este pentru vară aşa cum este liliacul pentru primavară. Se plantează, preponderant, în grădini, dar poate creşte şi în ghiveciuri. Acesta trebuie să fie astfel poziţionată, încît să beneficieze de razele soarelui dimineaţa, dar nu la amiază. Se cunosc aproximativ 190 de soiuri. Hortensia este o plantă de talie mare, cu o înălţime de pînă la doi metri şi un diametru ce poate fi cuprins între 30 şi 60 cm.
Hortensia înfloreşte începînd cu lunile mai-iunie şi durează pînă toamna tîrziu. Florile îşi schimbă nuanţa atît în funcţie de proprietăţile pămîntului, cît şi de vîrsta lor. Astfel, la început ele vor fi albe, apoi colorate în roz sau albastru, trecînd treptat în verde maroniu. Nu este recomandat ca toamna să îndepărtaţi florile uscate, ele au atît un rol de protecţie, cît şi unul decorativ.
Pentru ca planta să-şi păstreze florile şi coloritul o perioadă mai îndelungată trebuie să respecaţi o serie de condiţii:
Amplasaţi floarea într-un loc luminos, dar ferit de razele directe.
Temperaturile cuprinse între 15 şi 21 de grade C vor favoriza o înflorire abundentă.
Într-un sol udat permanent, hortensia îşi va menţine aspectul vizual plăcut mai mult timp.
Dacă veţi pulveriza extremităţile plantei periodic, veţi prelungi cu mult perioada de înflorire şi veţi stimula astfel apariţia noilor boboci.
În zilele cu temepraturi mărite peste 30 grade C hortensia se udă zilnic, preferabil dimineaţa devreme, stropind inclusiv frunzele pentru a le hidrata. Dacă frunzele se înnegresc pe margine, este un semn că solul este suprasaturat cu apă.
Apropo, un rol important în coloritul florilor îl are anume solul. Hortensia este planta care indică PH-ul solului unei grădini. Florile de culoare roz indică un PH al solului acid, florile care au o coloraţie albastră, ce apoi devine roz arată un conţinut mare de calcar în sol.
Dacă doriţi ca florile să devină roz, îngropaţi toamna, odată cu săpatul, o cantitate mică de var în jurul plantei. Nu exageraţi însă, cîteva sute de grame sînt îndeajuns pentru o suprafaţă de doi-trei metri pătraţi. Pentru ca plantele din ghiveci cu flori albastre să-şi păstreze coloritul, udaţi-le cu apă de ploaie, care are un conţinut mai mic de calcar. Puteţi de asemenea să-i administraţi şi un îngrăşămînt special pentru florile albastre.
Lasă un răspuns