La Ungheni se observă o scădere neesenţială a cazurilor de tuberculoză
Ungheniul este unul dintre raioanele cu cel mai sporit număr de bolnavi de tuberculoză. În acest sens, Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional, are şi o explicaţie: „Avem o migraţie a populaţiei mult mai masivă decît în alte raioane, sîntem un oraş situat la frontieră, iar aria foarte extinsă a raionului îngreunează depistarea acestor bolnavi de tuberculoză”. Dînsa a venit şi cu un apel către populaţie: să aibă grijă de sănătate şi, măcar o dată pe an, să facă un examen profilactic.
Joi, la 21 iunie, şefii instituţiilor de sănătate publică din raion s-au adunat într-o şedinţă ordinară, pentru a discuta despre situaţia la moment în ceea ce priveşte profilaxia şi combaterea tuberculozei în raionul Ungheni.
Tatiana Moraru, director adjunct la Centrul medicilor de familie Ungheni, a menţionat că, potrivit informaţiilor prezentate de către primării, deja s-a lucrat cu 84 la sută dintre suspecţii de tuberculoză. S-au făcut, în acest sens, vizite de monitotizare în fiecare dintre localităţi. Drept urmare, în primele cinci luni ale anului curent au fost luate în evidenţă 59 de persoane: 39 bărbaţi şi 20 femei.
„Ca şi în anul precedent, predomină bărbaţii”, a precizat Viorel Bradu, medic-şef la Centrul sănătate publică Ungheni, explicînd şi de ce: „Spre deosebire de femei, bărbaţii au deprinderi de viaţă nu prea sănătoase: tabacismul, consumul de alcool. Un rol mare îl joacă şi plecarea în masă a acestora la munci în Rusia, unde trăiesc în condiţii precare, nu se alimentează bine, sînt suprasolicitaţi fizic. Toate acestea contribuie la dezvoltarea mai rapidă a bacteriei de tuberculoză”. Dînsul a mai spus că se înregistrează o răspîndire destul de vastă a bolnavilor de tuberculoză în raion, în aproape jumătate din localităţi. Totuşi, potrivit medicului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o ameliorare, chiar dacă aceasta este neesenţială.
Sergiu Talmaci, şeful secţiei epidemiologia maladiilor transmisibile din cadrul Centrului sănătate publică, i-a îndemnat pe bolnavii de tuberculoză să nu fie pesimişti, deoarece această maladie se tratează dacă sînt respectate prescripţiile medicului. Mai mult ca atît, boala poate fi evitată, dacă persoana adoptă un mod de viaţă sănătos. „Fiecare dintre noi se întîlneşte zilnic cu bacteria de tuberculoză, dar nu fiecare se îmbolnăveşte, pentru că bacteria respectivă aşteaptă condiţiile necesare pentru a se dezvolta”, a precizat Lidia Crăciun.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns