Palanca Călăraşilor – centrul Europei pentru o zi

palancaDuminica trecută, pe 27 mai, satul Palanca a devenit pentru o zi, potrivit expresiei plastice a unui oaspete, „centrul Europei”. În spaţioasa curte a muzeului „Casa părintească”, ctitorit de inimoasa  Tatiana Popa, directoarea şi proprietara acestei gospodării părinteşti, au răsunat, pe lîngă cele trei limbi familiare prin partea locului – româna, ucraineana şi rusa – multe altele: germana, letona, poloneza, turca…
Sute de oameni de pe diverse meridiane ale globului au venit în acest pitoresc colţişor de rai. Prilejul unui asemenea „babilon” a fost Festivalul Internaţional de Artă Contemporană „Tandem Cultural”, ajuns la final. Evenimentul a fost realizat de Fundaţia Culturală Europeană MitOst, Centrul de Management Cultural din Lvov Ucraina, Fundaţia Soros Moldova şi Culture Action Europe.
Ceea ce s-a întîmplat duminica trecută la Palanca a fost, de fapt, un proiect realizat cu concursul  organismelor europene, al muzeului „Casa părintească” şi Totaldibze Art Center (Riga). Zece  artişti plastici din R.Moldova şi Letonia au creat aici, timp de zece zile, lucrări de artă modernă, pe care le-au expus ulterior în curtea muzeului,. Tot aici a fost vernisată şi o expoziţie de haine concepute şi confecţionate de meşteriţele populare din Vălcineţ, Rădeni şi Palanca, în cadrul unui alt proiect – „Eclectic Line”, realizat în parteneriat cu organizaţia germană „Balestra Berlin” şi creatoarea de modă Isabell de Hillerin. Patru dintre meşteriţe urmează să participe şi la o expoziţie internaţională de la Berlin.
În aceeaşi zi, la Palanca au fost prezenţi artişti amatori din raion, dar şi din afara lui, care au delectat publicul cu cele mai frumoase cîntece din folclorul autohton.
Reamintim că muzeul din Palanca, numit sugestiv „Casa părintească” este casa părintească a surorilor Popa, confiscată de  comunişti în anul 1949 şi recăpătată, prin adevărate bătălii judiciare, mult mai tîrziu, în anii 90 ai secolului al XX-lea.
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *