După monumentul propriu-zis, iată că apare şi istoria sa

Crucea Mântuirii Neamului Românesc, înălţată cu şapte luni în urmă la NisporeniCrucea Mântuirii Neamului Românesc, înălţată cu şapte luni în urmă la Nisporeni, s-a ales deja  cu o carte. Pe 27 aprilie, într-o zi cu o semnificaţie deosebită – în Republica Moldova a fost marcată Ziua drapelului de stat – a fost lansat un album de texte şi fotografii intitulat „Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, semnat de Maria Dohotaru, unul dintre ctitorii Crucii de la Nisporeni.
Evenimentul a avut loc la Biblioteca Națională din Chişinău, în prezenţa a numeroşi oaspeţi de valoare.  “Este o carte-document, este un album de artă, pentru că şi monumentul de la Nisporeni este unul de artă”, a ţinut să menţioneze, chiar în debutul lansării, autoarea. Apariţia acestui album a fost salutată şi de scriitorul Nicolae Dabija, care s-a declarant satisfăcut de initiativa postului de radio “Vocea Basarabiei” de a înălţa la Nisporeni o Cruce a mântuirii neamului românesc. “Avem nevoie de cît mai mult cruci, căci în prezent Basarabia e o ţară de morminte”, a spus scriitorul. Dînsul a reamintit asistenţei că şi el venise cu o initiativă, în anul 2000, de a înălţa o cruce pe cel mai înalt deal din R.Moldova, dealul Bălăneştilor din raionul Nisporeni, marcînd astfel cei 2000 de ani ai creştinismului. Iniţiativa dînsului însă atunci nu a fost susţinută.
“Lansarea albumului este un ecou al Crucii de la Nisporeni. Crucea este un ecou al apariţiei la Nisporeni a postului de radio “Vocea Basarabiei”, a subliniat deputatul Valeriu Saharneanu, unul dintre fondatorii postului de radio “Vocea Basarabiei”, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova. “Cei care vor veni şi se vor uita la această Cruce să înţeleagă că o idee se poate transforma într-un proiect de importanţă naţională”, a continuat dînsul. Veaceslav Ţîbuleac, directorul postului de radio “Vocea Basarabiei” a explicat şi de ce s-a produs minunea: “Dumnezeu a fost aşa de mare încît am reuşit într-un termen scurt să înălţăm această Cruce care a devenit un adevărat simbol”.
Albumul a apărut la Editura Print Magic din Onești, județul Bacău şi reflectă cele mai emoționante aspecte petrecute în momentul inaugurării Crucii în ziua de 28 august 2011, fixează  etapele şi personalitățile care au contribuit la realizarea proiectului.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *