Gerul pune în pericol pîinea și vinul
Nu au reușit bine să treacă peste seceta îndelungată din toamna anului trecut, că iată-i pe agricultori, în prag de an nou, cu alte dureri de cap – gerul năprasnic, care a dat busna peste țară. Capriciile naturii au dat peste cap toată munca și socoteala celor care au lanuri întregi de grîu sau orz, de viţă de vie sau livadă.
”Dacă gerurile se vor menține timp de două săptămîni la rînd, riscăm să fie compromise culturile de toamnă și vița de vie”, a declarat Viorel Scutaru, șef adjunct al Direcției agricultură și alimentație Ungheni. Dînsul s-a arătat îngrijorat de faptul că peste cele 7500 de hectare semănate cu grîu de toamnă și 600 hectare cu orz din raionul Ungheni nu s-a format nici cel mai mic strat de zăpadă, măcar de 5 centimetri, care ar fi putut salva roada anului 2012.
Specialiștii în domeniul agricol vor putea estima pagubele mai tîrziu, după ce vor creşte temperaturile. Totuşi, de pe acum se înarmează cu soluții posibile pentru reabilitarea terenurilor după înghețuri. ”Unica soluție va fi reînsămînțarea terenurilor agricole cu grîu de primăvară. Dar nu ne prea punem mari speranțe, deoarece, pentru a obţine o recoltă bună în aceste condiţii, e nevoie de irigare. Se ştie foarte bine că sistemul de irigare în raion e pus, practic, la pămînt”, a subliniat Viorel Scutaru.
Nici cîmpurile Nisporeniului nu au fost ferite de gerul aprig din ultima perioadă. Potrivit lui Grigore Florea, șeful Secției agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni, toamna trecută în raion au fost însămînțate cu grîu 630 de hectare, iar cu orz – 180 ha. Acum, e posibil ca aceste culturi să îngheţe.
Prognozele nu sînt deloc îmbucurătoare nici la capitolul viței de vie. În raionul Nisporeni viile ocupă o suprafață de 4527 de hectare. ”Cel mai mult vor avea de suferit, de pe urma gerului, soiurile de masă”, a remarcat Grigore Florea. Dînsul a mai spus că, peste două săptămîni, specialiștii nisporeneni vor face o analiză minuţioasă, pentru a ști în ce proporții au fost afectate culturile. ”Nu putem spune exact acum care vor fi pierderile, dar cred că între 10 și 50 % din culturi vor fi afectate”, a încheiat șeful Secției agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni.
De notat că în raionul Nisporeni nici un agent economic din agricultură nu și-a asigurat afacerea pentru anul 2012. La Ungheni şi-au asigurat cîmpurile doar șase întreprinderi agricole – deținătorii celor mai mari suprafețe de pămînt.
Reieşind din situaţia creată, unii specialiști nu exclud faptul ca în toamnă să fie înregistrată o majorare de prețuri la pîine și produsele vitivinicole.
Ina Landa
Lasă un răspuns