Uniforma şcolară – o imagine a fiecărei instituţii în parte
Săptămîna trecută, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a depus la Cancelaria Guvernului un proiect prin care se propune introducerea uniformei şcolare în instituţiile preuniversitare. Astfel, potrivit dînsului, elevii vor lua şcoala mai în serios. Ce spun în acest sens managerii unor gimnazii şi licee din raionul Ungheni?
„Ce fel de uniforme? Noi avem copii care se îmbracă cu te miri ce numai ca să vină la şcoală. Noi avem copii care vin desculţ şi se uită în mîna altora ce manîncă”, a pornit o adevărată tiradă Anatolii Lucaşenco, directorul gimnaziului de la Morenii Noi, după care a continuat, mult mai calm: „Niciodată nu am fost de acord cu scoaterea uniformelor din şcoli. Eu votez pentru uniforme cu ambele mîini, astfel ca toţi copiii să fie egali, să nu vină cei bogaţi să-şi arate diamantele”.
Susţin iniţiativa Academiei de Ştiinţe şi cadrele didactice de la Cornova. „Degrabă vom avea o adunare generală cu părinţii şi vom pune în discuţie această ches tiune.
Dacă părinţii vor fi de acord, atunci de la anul viitor vom avea uniforme noi pentru toţi elevii noştri”, a menţionat directorul gimnaziului, Ion Bodrug.
Acceptă această iniţiativă şi colectivul Liceului din Sculeni. „Uniforma reprezin tă o responsabilitate din partea elevilor, dar şi din partea pedagogilor. Fiecare om trebuie să aibă o ţinută adecvată statutului său”, a subliniat directoarea liceului, Iulia Ciuvagă. Dînsa ne-a spus că la liceul din Sculeni, anul trecut, s-a discutat despre introducerea uniformei
şcolare în instituţie. S-a hotărît ca în zilele de sărbătoare să se poarte o ţinută alb-negru, iar în zilele obişnuite – haine
de culorile negru-albastru sau negru-maroniu. „Deocamdată, nu a a luat amploare această iniţiativă, încă mai avem
de lucrat. Nu putem să stăm, ca pe vremuri, la poarta liceului şi să-i întoarcem pe elevi înapoi acasă, dacă nu au venit îmbrăcaţi în uniformele stabilite”, a mai adăugat Iulia Ciuvagă.
Au fost făcute tentative de a introduce uniforma şcolară şi în alte cîteva instituţii din raion. La liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni s-a reuşit, însă pentru foarte puţin timp. Potrivit directorului Nicolae Braşoveanu, uniforma şcolară a fost pur -tată doar doi ani şi doar într-o singură clasă. Copiii au crescut, cheltuielile au devenit mai mari, iar unele persoane nu privesc cu ochi buni această iniţiativă.
Olesea Lupu, diriginta clasei a VI-a peatunci, de comun acord cu părinţii ele vi – lor, au procurat uniforme şcolare pentru
fetiţe. „Am dat comandă de sarafane foarte drăguţe, în carouri, care ne-au fost aduse din Turcia. Nu ne-a costat mult, doar 300 de lei”, spune dînsa. „Eu sînt pentru ca elevii să poarte uniforme. Există foarte multe posibilităţi de a face ca o uniformă şcolară să fie cu adevărat frumoasă şi să arate bine”, a mai adăugat profesoara.
Prin aceeaşi experienţă a trecut şi Liceul „Gaudeamus” din satul Petreşti cu patru ani în urmă. Iniţiativa însă a eşuat
şi aici.
„Fiecare copil are personalitatea sa şi nu trebuie să-i impunem noi cu ce să se îmbrace”, a declarat pentru „Expresul”
Alexandru Ciuvaga, şef interimar al Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Ungheni. Dînsul a subiliniat că nu ar fi de
acord să revină în şcoli acele uniformeşcolare de pe timpuri: rochiţe de culoare cafenie cu şorţuri albe sau negre – pentru fete, şi costume albastre – pentru băieţi. „O asemenea idee nu susţin. Ideal ar fi ca fiecare instituţie să-şi aibă uniforma sa, pentru ca aceasta să devină imaginea instituţiei respective. Copilul, purtînd o astfel de uniformă, să fie mîndru că este elev aici”, a mai adăugat şeful Direcţiei.
Natalia Chiosa
Lasă un răspuns