ESENȚIAL | Ruşinea, se pare, demult a plecat din Moldova
Săptămîna trecută, mi-a fost dat să văd ceea ce nu aş fi crezut niciodată că voi vedea. Două familii s-au încăierat la bătaie. O bătaie soră cu moartea. Tineri toţi, frumoşi, cu apartamente, cu maşini. Una se pare le lipseşte – cultura.
Îmbrăcaţi în haine scumpe, „de firmă”, cum le place unora să zică, să îmbrînceau, se apucau de păr, se loveau, strigau, se ameninţau cu moartea. Tot circul acesta avea loc în curtea unui bloc locativ din Ungheni. A fost nevoie de intervenţia poliţiei ca spiritele să se mai stingă puţin. Şi, ca să vă daţi seama cît de serioasă era bătaia, vă voi spune că s-a finalizat cu un apel la Salvare.
Cu siguranţă, în acel moment nimeni nu şi-a pus întrebarea cam cum arată dintr-o parte, cu părul vîlvoi şi faţa desfigurată. Nimeni nu s-a gîndit atunci că se face de ruşine. De ce să se fi gîndit, din moment ce ruşinea, se pare, demult a plecat din Moldova. Alte „valori” i-au luat locul: banii, vanitatea, obrăznicia.
Un mare intelectual, descendent al unei viţe de nobili din Bucureşti, explica recent, la un post de televiziune, ce înseamnă să fii om educat. Simplu de tot: să nu-i incomodezi pe cei din jur cu comportamentul tău. Adică, să nu ronţăi seminţe de floarea soarelui în public, să nu vorbeşti neîntrebat sau atît de tare, încît oamenii să fie nevoiţi să se retragă în altă parte, să nu arunci hîrtii pe jos şi tot aşa mai deaprte.
Cam cîtă educaţie o fi primit în viaţa lor bătăuşii noştri? Şi cîtă educaţie vor da ei, la rîndul lor, copiilor lor? Bătaia a început, de fapt, de la copii. Se jucau împreună şi, cine ştie de la ce, s-au supărat, s-au luat la harţă. Părinţii lor au considerat că cel mai bine e să clarifice situaţia. Şi au clarificat-o, cu pumni şi înjurături. În prezenţa copiilor! Să le fie şi lor de învăţătură.
Sărmanii copii… Dacă aţi fi văzut cît de speriaţi erau, cît de tare ţipau. Nimeni, dar absolut nimeni nu s-a oprit, cel puţin pentru o fracţiune de secundă, să se gîndească şi la ei. E o problemă serioasă şi, din păcate, asemenea părinţi nu sînt pedepsiţi pentru faptul că-şi sperie copiii prin comportamentul lor. Probabil, cei implicaţi în bătaie se vor alege cu o preîntîmpinare de la poliţie şi doar atît. Consecinţele pentru copil nimeni nu le mai ia în seamă. Apoi, peste ani, alţi tineri, copiii de ieri, se vor încăiera prin curţile blocurilor locative, se vor bate şi, Doamne fereşte, se vor ucide.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns