ESENŢIAL | MOLDOVA, atîtea sensuri în numele tău

Moldova, esenţial, Igor Guzun
Imagine:pasiunepentrunuante.blogspot.com

M-am tot chinuit, zilele acestea, să găsesc cuvinte mai deosebite pentru un editorial dedicat Republicii Moldova, zilei sale de independenţă. Dar în cap îmi tot roiau: dezamăgire, trădare, interes personal şi tot aşa mai departe. E starea de spirit, de fapt, a unei părţi considerabile a populaţiei noastre. Din păcate!
Salvarea a venit de la Igor Guzun, lector superior la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova. Am găsit, tot navigînd prin internet, o frumoasă dedicaţie, pe care, imediat ce am citit-o, mi-am dorit s-o transmit şi altora.
Iată ce spune Igor Guzun:
Cînd mă gîndesc la numele MOLDOVA, îmi place mai mult DO, mai puţin – МОL (Л) şi deloc – VA. Pentru că fiecare dintre cele trei silabe care compun numele Moldovei exprimă ceea ce ni s-a întîmplat fiecăruia în parte şi ţării împreună în ultimii 20 de ani.
Îmi place silaba DO din cuvîntul „Moldova”, mai întîi, pentru că sugerează muzicalitate, oricum am cînta Mol-do-va – cu do de sus sau cu do de jos. Apoi – pentru că exprimă, în engleză, cel mai important verb de acţiune: „to do” – a face. În Mol-DO-va am făcut atîtea, facem multe, am putea face altele, însă mai eficace şi mai raţional ca pînă acum.
Silaba МОL (Л) din numele Moldovei, dacă o rostim în rusă, înseamnă „chipurile”, „cică”, „ca şi cum”. „Chipurile, în Moldova se poate trăi”. „Cică, Moldova avansează…”. „Ca şi cum justiţia în Moldova face dreptate omului simplu”. Iată de ce silaba МОЛ, spre deosebire de silaba DO, îmi place mai puţin în МОЛ-DO-VA.
Şi nu-mi place deloc acest VA, care ţine de un viitor incert: „MOL-DO-VA-fi-bine”. Iar dacă rostim acest VA! în franceză, o facem cu sensul interjecţiilor: „fie!”, „fie aşa!”, „accept!”.
Acum, cînd avem în faţă cîteva sensuri pentru fiecare dintre silabele care compun MOL-DO-VA, accept că fiecare dintre noi poate afirma că el este Moldova. Pentru că fiecare, probabil, îşi poate asuma, într-o măsură mai mare sau mai mică, şi silaba DO – a face, şi silaba МОЛ – a se face că face bine, şi silaba VA – cu promisiunea că va face bine.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *