Emilia Cucuruzac: „Va fi o grădiniţă dintre cele mai bune şi bine amenajate din oraş”
Începînd cu 18 aprilie curent, grădiniţa în reconstrucţie de pe strada Porumbescu are director. Este vorba de Emilia Cucuruzac, care a fost declarată, anul trecut, „Educatoarea anului” în Republica Moldova. Care sînt preocupările domniei sale, cum va arăta viitoarea grădiniţă şi cînd se va deschide? Sînt întrebări la care veţi afla răspunsul citind interviul ce urmează.
O nouă funcţie într-un nou edificiu, cum vă simţiţi cînd totul este nou?
Mă simt bine. Iniţial, am întîlnit greutăţi, pentru că grădiniţa este în reconstrucţie şi, bineînţeles, multe aspecte din acest domeniu îmi erau necunoscute. Dar m-am documentat, am învăţat, am fost alături de constructori. Uneori, chiar le-am făcut şi observaţii, cerîndu-le să îndeplinească toate lucrările calitativ.
Deci, în prezent, sînteţi mai mult director de şantier decît director de grădiniţă.
Exact. Dar sînt o fire care înfruntă greutăţile uşor şi niciodată nu mi-a fost frică de tot ce e nou. Dimpotrivă, mă bucur să cunosc mai multe.
Pentru cîţi copii este prevăzută noua instituţie preşcolară?
Grădiniţa este prevăzută pentru 320 de copii. Vreau să spun că va fi o grădiniţă dintre cele mai bune şi bine amenajate din oraş. A fost schimbată totalmente reţeaua de canalizare, apeductul şi sistemul de încălzire. Toată clădirea practic este în reparaţie capitală. Sper ca, în cele din urmă, să se bucure toţi copiii de condiţiile create, iar părinţii să ne susţină în tot ce ne propunem.
Care va fi procedura de înscriere a copiilor la grădiniţă?
Se va face în baza unei cereri-model plus o anexă, unde vor fi înscrise toate datele despre copil şi părinţi. La momentul primirii copilului în grădiniţă, neapărat va fi prezent şi un medic, deoarece este vorba de o grădiniţă cu educaţie incluzivă, ce prevede includerea în grupul de copii sănătoşi a cîte doi copii cu nevoi speciale uşoare. Din acest punct de vedere sîntem prima grădiniţă din oraş şi raion, care va pune în practică educaţia incluzivă.
Se ştie că în spatele succesului unui manager trebuie să stea şi un colectiv bine pregătit.
Aveţi dreptate. Sper să fiu un bun promotor de idei pe care să le aplicăm în practică. Am capacitatea de a-i influenţa pozitiv pe ceilalţi. Îmi doresc să formez o echipă bine pregătită cu un grad înalt de calitate, o echipă flexibilă, receptivă la schimbările de modernizare şi progres. Colectivul este în fază de formare, iar angajările se vor face în bază de concurs, de către o comisie specială a Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport. Cu siguranţă, vor fi selectaţi cei buni din cei buni.
Pe cînd se preconizează deschiderea grădiniţei?
La 1 noiembrie. Sper să reuşim să punem pînă atunci toate la punct.
Lasă un răspuns