AUDIO | Finanţarea legumicultorilor
În 15 localități ale raionului Ungheni tinerii legumicultori au primit ajutor financiar la diferite faze de construcție a serelor. Practica arată că alegerea făcută de ei a fost justă, iar banii acordați de finanțatori sunt utilizați corect.
Tinerii legumicultori care au beneficiat de finanțe suplimentare au pornit afacerea de la zero cu împrumuturi de la rude, de la prieteni, de la bănci. În dependență de suprafața acoperită investițiile au fost solide. Costisitoare sunt materialele de construcție și semințele, aprovizionarea cu apă. Acolo unde fântânile sunt aproape ori serele se află pe malul lacului problema se scoate, dar unii legumicultori au fost nevoiți să sape fântâni, să improvizeze sisteme de irigație, etc.
Totul costă bani solizi, însă orice investiție făcută rațional se răscumpără repede. Vorba e că în raion cercul de oameni cu mici afaceri în agricultură și mai ales legumicultori e încă mic. Din 74 de localități ale raionului legume pentru comercializare se produc doar în 15 și doar în una singură sunt mai mulți de 10 producători, satul Gherman, numai în una 4 legumicultori, satul Chirileni, în șase localități câte doi și în celelalte șapte localități câte un legumicultor. Cine ar putea beneficia de investiții străine în domeniu m-am interesat de șeful asociației raionale AXA, Petru Vizitiu și de ce aceste finanțe nu se pulverizează pe o arie mai largă.
[audio:Finantarea legumicultorilor.mp3]
Piețele din Ungheni abundă de producție legumicolă parvenită din raioanele republicii și mai ales de la nord. 80 % din producția vândută trece prin mâna precupeților. Acest fapt îi face pe doritorii de a porni o afacere să înfrâneze entuziasmul. Iar deoarece nu există nici un mecanism oficial de a regla prețurile în favoarea producătorului, ajutoarele financiare nu sunt foarte solicitate. Unii tineri, molipsiți de ideea de a conserva energiile, urcă pe mașini și aduc producția gata crescută.
Timofei Blănaru
Radio Moldova
Lasă un răspuns