Alegeri locale 2011 | Pentru Primăria oraşului Ungheni
Opt candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Ungheni. Cine sînt ei şi ce reprezintă? I-am invitat pe toţi la o repriză de dezbateri, pentru ca fiecare dintre aceştia să aibă posibilitatea de a spune în public ce-şi propune şi de ce crede că e cel mai bun pentru funcţia de primar al oraşului Ungheni.
Pentru toţi opt am pregătit aceleaşi întrebări:
- De ce credeţi că unghenenii ar trebui să vă voteze? Aduceţi trei argumente.
- Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, problema Ungheniului, care trebuie soluţionată prioritar?
- „Ungheni – oraş european”, „Ungheni – oraş modern”, „Ungheni – capitala tineretului” – sînt slogane cu care lumea deja s-a obişnuit. Care, credeţi, ar fi un alt slogan potrivit pentru a uni unghenenii în jurul unei idei?
Ilie CIOCANU, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (în prezent, director al întreprinderii RAFO din Zona Economică Liberă):
1. Unu: cunosc în detaliu problemele social-economice ale oraşului şi soluţiile pentru ele. Doi: Am o experienţă vastă de activitate atît în economia naţională, cît şi în administraţia publică locală. Trei: Sînt omul care-mi asum responsabilitatea pentru realizarea pormisiunilor făcute.
2. Sînt foarte multe probleme şi toate prioritare. Eu voi spune doar un singur lucru, care trebuie realizat de urgenţă: administrare eficientă a oraşului, realizată de persoane competente în domeniile lor de activitate.
3. Poate că e prea lung sloganul pe care îl voi enunţa, dar este imposibil să-l spui mai prescurtat. Deci: „Ungheni – oraş prosper pentru toţi cetăţenii, cu o economie dezvoltată, cu sport de performanţă şi cultură înaintată”.
Petru LANGA, Partidul Democrat din Moldova (în prezent, vicepreşedinte al raionului Ungheni):
1. În primul rînd, reieşind din activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimii zece ani, cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă comunitatea. În al doilea rînd, reprezint o echipă care este gata să comunice eficient nu numai cu partenerii de Alianţă, dar şi cu opoziţia, pentru ca problemele din localitate să poată fi soluţionate mai eficient. În al treilea rînd, sînt profesionist în domeniu.
2. Amenajarea teritoriului localităţii şi, cînd zic amenajare, mă refer la parcările auto, la zonele de odihnă pentru maturi şi copii, adică la crearea condiţiilor optime pentru viaţa unghenenilor.
3. Sloganul echipei lansat şi la nivelul primăriei municipiului Chişinău: „E timpul să facem ordine”. Trebuie să începem fiecare de la gospodăria sa, de la curţi, de la instituţiile pe care le reprezentăm şi, bineînţeles, de la insituţiile municipale.
Violeta PETRE, Partidul Popular Creştin Democrat (în prezent, şefa Centrului de Resurse şi Atragere a Investiţiilor din cadrul Consiliului raional):
1. M-am născut şi am trăit 40 de ani la Ungheni. Îmi iubesc oraşul şi locuitorii lui. Îmi pasă de tot ce se întîmplă aici. În al doilea rînd, pentru că am fost nu doar un simplu consumator al evenimentelor, dar am contribuit întotdeauna, cît am putut şi cu ce am putut, la soluţioanre multor probleme, fiind şi consilier orăşenesc, şi consilier raional. În al treilea rînd, morala creştină nu-mi permite să fac promisuni false şi nu-mi va permite să-mi satisfac necesităţile personale şi ale prietenilor sau colegilor de partid în detrimentul localităţii şi locuitorilor de aici.
2. Dezvoltarea oraşului conform unui plan urbanistic general şi evitarea construcţiilor neautorizate, care strică aspectul oraşului.
3. Am ales un slogan simplu: „Ungheni – oraş model”, pentru că noţiunea de model înseamnă exemplu şi întruneşţte toate dorinţele cetăţenilor de aici.
Alexandru AMBROS, Partidul Liberal Democrat din Moldova (în prezent, primarul oraşului Ungheni):
1. Unu: am o experienţă de 9 ani de profesor, apoi de om de afaceri timp de 9 ani, demonstrînd că în R.Moldova se poate face business. În calitatea mea de primar am demonstrat că şi în condiţiile vitrege pe care le-am avut poţi realiza un număr mare de proiecte. Doi: am acumulat o experienţă suficientă în administraţia publică locală, am făcut şi o facultate în acest sens. Trei: pot asigura continuitatea proiectelor pe care le-am început, mai ales că am reuşit să fac o diferenţiere între activitatea de primar şi cea politică, creînd un mediu lucrativ.
2. Obţinerea statutului de municipiu, care ar soluţiona toate celelalte porbleme, căci statutul respectiv ar oferi o altă finanţare, mai adecvată localităţii noastre.
3. Poate că nu prea sună melodios, dar e ceea ce simt: „Ungheni – oraşul tuturor unghenenilor”. Schimbarea poate avea loc doar atunci cînd fiecare se va implica, atunci cînd unghenenii se vor pătrunde de sentimentul de patriotism faţă de oraşul lor.
Natalia ROTARU, Partidul Liberal (în prezent, şefa Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat):
1. Consider că lumea trebuie să mă voteze pentru faptul că sînt o femeie, care dispune de capacităţi şi cunoştinţe necesare pentru funcţia de primar. Am constat că femeia s-a implicat pînă acum puţin în procesul de luare a deciziilor în oraşul Ungheni, ceea ce reprezintă un dezechilibru de abordare a soluţiilor pentru cele mai stringente probleme din localitate. Doi: eu ştiu şi pot garanta transparenţa şi deschiderea pe care ne-o dorim cu toţii. Trei: ştiu foarte bine să stabilesc priorităţile pentru oraşul Ungheni.
2. Urmează să fie găsite soluţii pentru a-i convinge pe tineri să revină la Ungheni. Să le asigurăm condiţii de muncă, de odihnă, să-i asigurăm cu locuinţe. În acest sens, partidul pe care-l reprezint vine cu soluţii, are un program bine ajustat la cerinţele zilei.
3. Echipa noastră a ales sloganul: „Împreună pentru oraşul Ungheni”, ceea ce înseamnă că toţi trebuie să ne implicăm şi să facem ca oraşul nostru să prospere.
Corneliu PREPELIŢĂ, Partidul Republican (în prezent, inspector şcoalr la Direcţia Generală Raională Învăţămînt, Tineret şi Sport) :
1. Cetăţenii care deja îşi doresc o schimbare a adiministraţiei publice locale, văzînd ceea ce se întîmplă, m-au convins să candidez la funcţia de primar. Un alt argument este şi dorinţa mea de a aduce schimbarea, mai ales că fac parte din generaţia tînără de politicieni. Trei: îi îndemn pe cetăţeni să voteze, dacă doresc transparenţă, corectitudine, principialitate, punctualitate în administraţia publică locală, candidatul Corneliu Prepeliţă.
2. Nu pot face o diferenţiere în şirul de probleme cu care se confruntă Ungheniul. Voi menţiona drumurile, care trebuie construite capital, şi nu plombate; amenajarea gunoiştii plus acceptarea activităţii pe teritoriul oraşului încă a unei întreprinderi de salubrizare, pentru a evita monopolizarea domeniului.
3. „Ungheni – un oraş transparent în luarea deciziilor”. Dacă se va respecta acest slogan, Ungheniul va putea deveni şi oraş european, şi oraş modern şi oraş al tineretului.
Vladimir MEDVEDEV, Partidul Pentru Neam şi Ţară (în prezent, inginer-şef la Portul fluvial din Ungheni):
1. Cunosc toate problemele oraşului Ungheni, căci locuiesc aici din anul 1977. Sînt un mare patriot al Ungehniului. În al doilea rînd, la foarte multe dintre problemele pe care le are Ungheniul eu am deja soluţia. Nu e nevoie de foarte mult timp pentru a găsi o soluţie optimă. În al treilea rînd, mă consider un om onest, cinstit, care are o atitudine corectă faţă de oameni.
2. Avînd în subordine un număr suficient de oameni, înţeleg foarte bine de la ce încep toate problemele. Totuşi, e nevoie de o analiză profundă pentru început. Probleme sînt multe, nu pot numi una prioritară. Important să ai alături o echipă de profesionişti şi atunci orice e realizabil.
3. Celui care ar realiza cu adevărat sloganele deja existente, unghenenii ar putea să-i înalţe un bust. Toate sînt foarte bune, doar că trebuie transpuse în viaţă. De un alt slogan, cred eu, nu mai e nevoie.
Adrian POPESCU, Partidul Naţional Liberal (în prezent, manager de vînzări SRL „Vladalina”):
1. În primul rînd, consider că mi-am creat deja o imagine bună în oraşul Ungheni. Doi: sînt tînăr şi am dorinţă de a face schimbări în primăria Ungheni, în oraş, ca să-l transformăm cu adevărat într-un oraş european. Trei: sînt dispus şi hotărît să iniţiem reformele necesare pentru a asigura un viitor prosper generaţiilor ce urmează.
2. Cred că problema principală este cea a copiilor şi tinerilor. Pentru tineri e nevoie de deschis noi locuri de muncă. Trebuie să acordăm o atenţie sporită copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi la munci în străinătate. O bună parte dintre ei au rămas fără supraveghere, de aici şi apar numeroase probleme. Totodată, e necesară asigurarea unei transparenţe a actvităţii primăriei, mai ales în ceea ce priveşte finanaţele, oamenii trebuie să ştie cum se cheltuie fiecare bănuţ.
3. Toate cele trei slogane se îmbină foarte bine. Tineretul este viitorul nostru, care poate construi un oraş european, un oraş modern. Într-un oraş european şi modern vor avea o viaţă decentă şi bătrînii noştri.
Lasă un răspuns