Centrala electrică la Ungheni vs Reacţia locuitorilor din zonă
Potrivit postului de radio „Vocea Basarabiei”, lucrările de construcţie a centralei electrice de la Ungheni vor demara, cel mai probabil, la începutul anului 2013, a declarat Zdenek Zbytek, preşedintele Consorţiului CZET, în cadrul forului energetic moldo-ceh, organizat la Chişinău săptămîna trecută.
Zbytek a spus că acum se lucrează asupra documentelor ce însoţesc acest proiect şi asupra soluţionării tuturor aspectelor, inclusiv ecologice. „La construcţia centralei vor fi utilizate cele mai avansate tehnologii, acestea vor fi în strictă corespundere cu normele europene, inclusiv cele ce se referă la protecţia mediului”, a precizat dînsul.
Capacitatea Centralei va fi de 350 MWt, iar investiţiile se estimează la 615 mln euro. „Construcţia acestui obiect va oferi mari avantaje, deoarece va contribui la sporirea securităţii energetice a ţării. Moldova va avea posibilitate să procure o anumită cantitate de energie la un preţ stabilit în contract, proprietarul Centralei nu va putea să stabilească alte preţuri decît cele din contract. Totodată, şi pe perioada lucrărilor de construcţie, şi atunci cînd Centrala va fi dată în exploatare, vor fi create multe locuri de muncă pentru populaţia din Ungheni şi din localităţile din preajma oraşului”, a subliniat oficialul, remarcînd că vor apărea şi alte noi oportunităţi, fiind posibilă deschiderea aici a unei gospodării de sere.
Zdenek Zbytek a mai spus că au rămas patru aspecte importante de coordonat, care se referă la construcţia acestui obiect. Centrala, potrivit contractului semnat de guvernul de la Chişinău în 2008 cu compania United Energy Moldova, care face parte din grupul J&T Finance Grup, va livra Republicii Moldova 750 GWh, adică 20% din tot consumul de energie electrică şi, în caz de forţă majoră, o cantitate suplimentară (100 GWh). Restul energiei va fi exportată în România. Centrala va fi construită în trei ani şi materia primă pentru producerea energiei electrice va fi cărbunele şi biomasa.
De la instalarea primei pietre de temelie, în anul 2009, de către un alai de înalţi demnitari, în frunte cu şeful statului de atunci, Vladimir Voronin, şi ex-ministrul Economiei, Igor Dodon, populaţia a tot făcut declaraţii, prin care şi-a exprimat protestul faţă de construirea acestei centrale care ar putea să afecteze grav mediul şi sănătatea oamenilor.
Lucia Bacalu
Scrisoare deschisă
către administraţia oraşului şi raionului Ungheni
Noi, locuitorii din Bereşti, Vasilica şi Zagarancea, sîntem foarte îngrijoraţi şi indignaţi de decizia de a construi centrala electrică aici, la Ungheni. Pentru că va funcţiona pe cărbune şi biomase, centrala va elimina în atmosferă substanţe toxice, care va distruge sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Chiar şi fără ea, populaţia, mai ales copiii, se confruntă cu diverse boli ale aparatului respirator: pneumonii, bronşite…
Noi cerem ferm să fie stopată construcţia ei.
Dumneavoastră, stimaţi conducători ai raionului şi ai oraşului Ungheni, aţi criticat aspru decizia lui Vladimir Voronin, care a instalat piatra de temelie pe locul unde va fi construită centrala electrică.
Totul depinde de dumneavoastră, ca să opriţi dezastrul care ne aşteaptă.
În numele locuitorilor, semnează familiile:
Gorohovschi, Gonceariuc, Mihăilă, Donic, Antoci, Usatîi, Bosîi, Vişnevschi, Enache, Chicu, Vieru, Urcenco, Cracan, Canţîru
30 martie 2011
Lasă un răspuns