Vin sărbătorile. Dacă doriţi să vă simţiţi bine, vă oferim cîteva recomandări
1. Sfaturi pentru prepararea mîncărurilor tradiţionale pentru sărbători
- Reţeta de friptură fragedă şi delicioasă:
Friptura poate fi foarte gustoasă chiar dacă vom utiliza carne slabă, degresată. Puneţi carnea cu 2-3 ore înainte, într-o marinată preparată astfel: un pahar de vin alb, 3-4 căţei de usturoi, 2 foi de dafin, sos de soia, 1 liguriţă miere, 2 linguri de ulei, boabe de piper, cimbru, oregano. Nu adăugaţi untură sau mult ulei la copt. - Reţetă specială pentru sarmale. Preparaţi sarmalele cu carne cît mai slabă. Nu adăugaţi untură, slănină afumată etc. Pentru un gust mai special adăugaţi în compoziţia pentru sarmale: 1-2 linguriţe smîntînă, 1 ou, 1 morcov, 1 gogoşar (ardei), cîteva ciuperci, şi multe mirodenii (cimbru, busuioc, piper, oregano). Adăugaţi la fiert foi de dafin şi un pahar de vin. Încercaţi această reţeta ţi veţi fi entuziasmată.
- Deoarece mîncărurile de sărbătoare sînt grele, preparaţi garnituri şi aperitive pe bază de legume. Este absolut necesar să aveţi 2-3 feluri de salate.
- Pentru desert axaţi-vă pe salată de fructe, tarte cu fructe şi, bineînţeles, fructe, în special mere şi citrice.
2. Sfaturi utile cînd mergeţi în vizită cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun şi de Revelion
- Pe lîngă toate felurile de mîncare tradiţională, este indicat să consumaţi cît mai multe alimente care au “calorii negative” şi care vor contracara efectul alimentelor specifice sărbătorilor. În această categorie intră următoarele alimente: varza, morcovii, conopida, fasolea verde, dovleceii, ţelina, castraveţii, usturoiul, ceapa, ardeii iuţi, mirodeniile (cimbru, busuioc, piper, oregano, maghiran etc). Consumaţi multe fructe cu “calorii negative” între mese: mere, grepfrut, lămîi, portocale, kiwi.
- Nu este bine să mîncati carne cu garnitură de cartofi. Cartofii sînt cei mai mari duşmani ai siluetei. Dacă nu puteţi mînca friptura fără garnitură, puteţi opta,îin loc de cartofi, pentru garnituri din legume sau o salată în care să nu puneţi smîntînă sau maioneză.
- Nu mîncaţi mai mult decît puteţi din politeţe sau pentru că doriţi să gustaţi toate preparatele. Sănătatea este mult mai importantă.
- Dacă vă plac dulciurile, trebuie să încercaţi să renunţaţi la ele şi să vă limitaţi la o salată de fructe, din care să nu lipsească kiwi.
- Pentru a ajuta corpul să elimine toxinele şi deşeurile în această perioadă, beţi în fiecare seară şi în fiecare dimineaşă un pahar de apă plată cu lămîie(zeama de la o lămîie) şi o linguriţă de miere.
Lasă un răspuns