AUDIO | Lucia Bacalu: Un hram la două sate
Săptămîna aceasta, am avut marele noroc să fiu prezentă, în aceeaşi zi, la două hramuri în două localităţi situate în două ţări. De dimineaţă, am trecut Prutul şi am mers spre comuna Prisăcani. Acolo, oamenii îi sărbătoreau pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. S-a adunat lume peste lume, a venit pînă şi prefectul judeţului Iaşi, Dragoş Tomaşevschi, a venit şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Victor Chirilă, au venit şi personalităţi originare din această localitate, dezmierdaţi cu drag de autorităţi fii ai satului. De dimineaţă pînă seara a cîntat fanfara, a fost organizat un shaw aviatic, căci Prisăcaniul, spunea primarul, a dat ţării mulţi aviatori.
Localnicii şi-au deschis larg porţile, au întins mesele, aşteptînd oaspeţii. O sărbătoare pe cinste, ce mai. Ca la moldoveni.
În după-amiaza aceleiaşi zile, am ajuns la un alt hram, la Costuleni, un sat din raionul Ungheni. A trebuit să parcurg, de la Prisăcani pînă la Costuleni, o distanţă de peste 100 de kilometri, deşi aceste două localităţi se află, dacă e să treci Prutul pe de-a dreptul, la vreo cinci kilometri una de alta.
Trebuie să spun că din comuna Prisăcani, judeţul Iaşi, mai fac parte satele Moreni şi Măcăreşti. Iar alături, la o azvîrlitură de băţ, este situat şi Costuleniul. Sate cu aceleaşi nume: Costuleni, Moreni şi Măcăreşti, sînt situate şi pe malul moldovenesc al Prutului, adică în Republica Moldova. Cîndva, erau un tot întreg, iar Prutul era un rîu care trecea prin mijlocul lor.
Multe s-au schimbat de atunci. La Costuleniul din Republica Moldova, în acea zi de 8 noiembrie, se sărbătorea Sfîntul Dumitru, şi tot era hram. Ce să zici? Un hram comun cu două sărbători diferite. Localnicii, ca şi la Prisăcani, şi-au deschis larg porţile, au întins mesele, aşteptînd oaspeţii. O sărbătoare ca la moldoveni, ce mai.
La Costuleni însă autorităţile nu au organizat festivităţi cu acest prilej. Doar un fiu al satului, Iurie Chirinciuc, un prosper om de afaceri, care-şi are domiciliul la Chişinău, patronul Clubului de Fotbal „Costuleni”, a venit în sat cu o echipă întreagă de artişti, printre care: fraţii Ştefaneţ, Ricky Ardezianu, Constantin Rotaru, Petru Hadîrcă. A venit să le mai îndulcească viaţa consătenilor săi.
În căminul cultural din localitate s-a adunat multă lume. Nu însă şi primarul satului. Sau măcar vreun consilier local. Sau vreun pedagog. Aşa ne preţuim noi valorile, aşa ne respectăm fiii satului. Nimeni n-a catadicsit, la sfîrşitul spectacolului, să le mulţumească în public artiştilor, să-i mulţumească celui care a organizat acest concert de zile mari, fără să ceară măcar un bănuţ de la cineva. Poate că omul nici nu a aşteptat mulţumirile cuiva. Dînsul a făcut ceea ce a simţit. Şi totuşi, omeneşte ar fi fost să fie prezent la spectacol măcar cineva din elita satului.
Cred că e cazul ca unii demnitari de la noi să meargă peste Prut, la colegii lor, să înveţe o altă atitudine, o altă abordare, un alt comportament. E timpul ca podurile pietonale, punţile de altă dată, ce uneau cele două maluri ale Prutului, să fie restabilite. Pentru ca oamenii să poată să se întîlnească, să comunice, să sărbătorească împreună. Cel puţin, un hram la două sate. Şi să nu mai trebuiască să parcurgi o distanţă de 100 de kilometri pentru a ajunge dintr-un sat în altul.
Sursa: Vocea Basarabiei
Lasă un răspuns